ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annelies pension försvann – så vet du om du också riskerar att drabbas

Tobias Andersson Åkerblom · 12 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Tjänstepensionen blir allt viktigare för dagens pensionärer, men unga jobbar i högre utsträckning i branscher där företagen saknar kollektivavtal. Därför kan de bli utan en stor del av sin pension. Annelie Giselson, 48, arbetade i sex år på ett företag – men nästan all pension från den tiden har nu ätits upp av fondens avgifter.

Jobbar du heltid hos en arbetsgivare som betalar in tjänstepension enligt kollektivavtal så behöver du oftast inte bry dig om pensionen förrän du närmar dig mitten av livet, enligt Pensionsmyndighetens expert Monica Petersson. – Finns det kollektivavtal så är det lugnt, det innebär alltid tjänstepension, säger hon.

Men många unga vet i dag inte att de jobbar för företag som inte betalar in tjänstepension. Det är extra vanligt inom branscher som IT, media och reklam men även på arbetsplatser som caféer och frisörsalonger. Enligt fackförbundet Unionen saknar nio av tio reklam- och PR-byråer kollektivavtal, och de flesta betalar inte heller in tjänstepension. Visstidsanställda på TV-produktionsbolag brukar ha individuella tjänstepensionsavtal istället för kollektivavtalsreglerade – men det är ofta är pengar i sjön, enligt Unionen. Vad som redan från början är små summor tenderar att ätas upp av höga återkommande administrativa avgifter från de olika företagen som placerar pengarna. 

Annelie Giselson, 48, jobbade fram till 1996 under sex års tid på ett IT-företag. Företaget saknade kollektivavtal. Huruvida de betalade in tjänstepension eller inte varierade från månad till månad, eftersom hon inte hade det inskrivet i sitt anställningsavtal.

– För mig var inte det så viktigt. Jag tänkte att jag har 45 år kvar till pensionen, frågan var om jag ens skulle leva så länge, men nu har det gått halva tiden, säger hon. 

De pengar som ändå sattes in en pensionsfond belades med höga avgifter. I dag är nästan alla pengarna borta, berättar Annelie.

– När företaget betalade in tjänstepension var de schyssta, trodde de. Men de har ju bränt upp pengarna. Det är ganska mycket pengar som de tror att de ger till personalen som brinner upp.

I dag jobbar Annelie på Unionen med att informera andra om försäkringar och pensioner. 

Tjänstepensionsföretaget Alecta uppskattar att var femte åttiotalist inte omfattas av ett tjänstepensionsavtal, samtidigt som den delen av pensionen kommer att vara ännu viktigare för de som i dag är i arbetslivets början, än vad den är för dagens pensionärer. Dess andel av den totala pensionen ökar stadigt och även andelen pensionärer som har tjänstepension ökar.

– Det nya pensionssystemet är mindre generöst än det gamla pensionssystemet. När de allmänna pensionsdelarna minskar så ökar tjänstepensionens andel, dessutom har avsättningarna till tjänstepension ökat, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro