ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annelies våldtäktsman fälld även i Hovrätten

Andreas Jelvefors · 15 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DOM Efter två års kamp fick idag våldtagna Annelie Lindby slutgiltig upprättelse. Fallet är särskilt intressant eftersom åklagaren från början la ned ärendet trots att Lindbys våldtäktsman medgivit sina gärningar på band ,samt att vittnen fanns tillgängliga.

Annelie Lindby gick i ett reportage i Metro den 16 november ut och berättade om sin kamp för upprättelse. Tingsrätten dömde hennes våldtäktsman i maj till två års fängelse samt drygt 100 000 kr i skadestånd.

Domen överklagades och idag kom Hovrättens utslag. Tingsrättens dom står fast  i sin helhet. Sannolikt är det en slutgiltig seger för Lindby eftersom chansen att få prövningstillstånd i högre instans anses vara mycket liten, om domen skulle överklagas igen. - Äntligen ser det ut som det här är över och att jag ska kunna lägga ett tråkigt kapitel av mitt liv bakom mig. Det är en känsla som knappt kan beskrivas. Underbart. Det har varit en nervös väntan och jag har inte kunnat sova på hela natten. Nu ska jag bara vara med familjen och sova ut, säger Annelie Lindby.

Domen ger en tydlig signal om att det från början var helt fel att lägga ned  förundersökningen mot Lindbys våldtäktsman. Något som Lindby uppmärksammade för Åklagarmyndigheten Utvecklingscentrum i Göteborg. Myndigheten som granskar nedlagda undersökningar gav förundersökningsledaren svidande kritik för att så lättvändigt lagt ned ärendet.. En ny utredning tog fart och åtal väcktes.. - Domen visar att det är lönt att begära överprövning till utredningscentrum, att den här instansen fungerar, säger Anna Maria Orr, Lindbys målsägarbiträde. •• Du har kämpat i ungefär två år för att få upprättelse. Har det varit värt allt du fått genomgå? - Ja, men jag skulle aldrig gå igenom detta igen. Har man kraften så ska man försöka få upprättelse. Men man ska vara medveten om vad man ger sig in i. Det har varit en evig plågsam väntan, säger Annelie Lindby.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro