ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf backar från förslag efter kritiken

TT · 9 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
Annie Lööf backar från förslag efter kritiken

Annie Lööf backar från förslag efter kritiken Foto: Scanpix


Centertoppen och IT-ministern Anna-Karin Hatt ansluter sig till kritikerna till partiets nya idéprogram, och sågar många förslag. Partiledaren Annie Lööf backar efter kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Centerpartiets andra vice ordförande, IT-minister Anna-Karin Hatt, välkomnar den öppna debatten om Centerns nya idéprogram. Samtidigt sågar hon merparten av de mest kontroversiella förslagen.

På sin blogg avvisar hon förslaget om plattare skatt och efterlyser i stället en starkare rättviseprofil i fördelningen av gemensamma resurser. Hon avvisar förslaget om månggifte, liksom förslaget att avskaffa skolplikten.

Mot förslaget om fri invandring skriver hon i stället "steg för steg öka vår öppenhet mot omvärlden".

Indirekt kritiserar hon programförslaget för att vara för smalt: "Vår uppgift nu är inte att sära ut och skapa ett smalare centerparti, där färre känner sig hemma", skriver hon.

Centerledaren Annie Lööf tycker att stora delar av förslaget till idéprogram är "väldigt bra". Och egentligen hade hon tänkt vara tyst för att inte störa den remissbehandling som pågår i partiet fram till den 5 februari.

– Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, säger Lööf till TT på telefon från Thailand.

Månggifte och slopad arvsrätt var hon tveksam till redan i en TT-intervju före jul, men hon säger nu att det också behöver göras förtydliganden om andra delar, till exempel fri invandring.

Hur stora delar av förslaget som slutligen kommer att finnas kvar i det nya idéprogrammet avgörs av de 520 ombuden på extrastämman i mars.

– Jag har som ambition att ha kvar stora delar av det som handlar om den gröna decentraliseringen. Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar — månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, säger Lööf.

Förslaget har arbetats fram av en särskild arbetsgrupp med deltagare från norr till söder. Trots att Annie Lööf inte varit direkt inblandad i arbetet förknippas en del av de mer nyliberala inslagen med utspel hon tidigare gjort. Men Lööf slår bakut mot sådana kopplingar.

– Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti. Vi ska vara ett jordnära parti som står för människors självbestämmande, decentralisering, en god miljö och socialt ansvar. Det är de kärnvärdena Centerpartiets nya idéprogram ska handla om, säger hon.

– Det viktiga för mig när vi klubbar programmet i mars är att vi har ett tydligt fokus på decentralisering, för det är det som skiljer Centerpartiet från andra partier, en genuin tanke om människors självbestämmande, om kommuner och regioners självbestämmande — ibland på bekostnad av staten och EU.

– Jag har svårt att tro att en idé om månggifte skulle gå igenom på en centerstämma. Och jag hoppas och tror att skolplikten kommer att vara kvar. Tar man bort skolplikten är risken väldigt stor att man försvagar den enskilde elevens rätt till en bra undervisning, säger Anna-Karin Hatt till TT.

På kritiken från centerfolk runt om i landet om att förslaget till nytt idéprogram är för nyliberalt, svarar hon att det behövs en bättre balans.

– Det är ett program som väldigt tydligt betonar individens frihet och rätt att få bestämma själv. Jag håller med om att det måste vägas upp med individens ansvar och vårt behov av varandra. Jag tror att många reagerar på behovet av att betona Centerpartiets sociala sida, säger Anna-Karin Hatt.

Centern i Östergötland har skrivit ett alternativ till det omstridda idéprogramsförslaget. De mest kritiserade inslagen, till exempel månggifte, fri invandring, platt skatt och slopad skolplikt, har strukits. Men framför allt har distriktet ändrat tonen i programmet. – Risken är annars att vi plockar bort de största tokförslagen och ändå har kvar kraftiga förändringar i nyliberal riktning, säger distriktsordföranden Gösta Gustavsson. – Det är väldigt mycket "sköt dig själv och skit i andra" i stället för gemensamt ansvar och att alla människor ska ha likvärdiga möjligheter till ett bra liv.

Att Annie Lööf nu markerar att vissa förslag borde slopas tror han är nödvändigt. – Jag har svårt att tänka mig att hon inte skulle påverkas av debatten, säger han. Grundkritiken från Östergötland kvarstår dock. Tonen i programmet är fel och partiet känns inte igen. – Vi får se hur partistyrelsens förslag ser ut. Det är då hon visar var hon står i det här, säger Gösta Gustavsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro