ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf gasade på i arbetet – och svimmade

Peter Lindholm · 4 Jun 2014
Uppdaterad 5 Jun 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Annie Lööf är nöjd med resultatet i EU-valet. ”Många la sin röst på Centerpartiet de sista dagarna utifrån vår profil på miljö och klimat, säger Centerpartiets partiledare.”
Annie Lööf är nöjd med resultatet i EU-valet. ”Många la sin röst på Centerpartiet de sista dagarna utifrån vår profil på miljö och klimat, säger Centerpartiets partiledare.”Foto: Gustav Hugosson

När det stormade som värst om Centerpartiets partiledare Annie Lööf, efter krisen med idéprogrammet vintern 2012/2013, var det vissa bedömare som spådde att hon inte skulle bli kvar och leda partiet under årets valrörelse. Men hon red ut stormen och ser ljuset i tunneln. Fler partiledarintervjuer► Jimmie Åkesson (SD)► Göran Hägglund (KD)► Jonas Sjöstedt (V)

Annie Lööf är inte bara Centerpartiets yngsta partiordförande någonsin. Hon är också landets yngsta minister. Det har fått en del att knorra, även inom det egna partiet, om att hon saknar arbetslivserfarenhet och bara har en begränsad livserfarenhet.

Men Annie Lööf har hunnit skaffa sig stor erfarenhet från konflikthantering när det gäller signalspaning, representationsnotor och idéprogram. Efter att ha förföljts av Centerpartiets sämsta opinionssiffror någonsin var hon en av dem som jublade högst när resultatet från Europaparlamentsvalet stod klart, även om nu partiet bara fick ett mandat.

– Centerpartiet gjorde sitt bästa EU-val på 19 år. Det här var min första valrörelse som partiledare, och att gå fram en hel procentenhet bara några månader inför valet känns helt fantastiskt. Många la sin röst på Centerpartiet de sista dagarna utifrån vår profil på miljö och klimat, säger Annie Lööf.

Men när det gäller miljöfrågorna väljer uppenbarligen många fler att lägga sin röst på Miljöpartiet.

– Jag är väldigt glad över att miljö- och klimatfrågan hamnar i fokus, och där är ju Centerpartiet tvåa. Vi är ju Alliansens gröna röst i detta. Vi går väldigt stärkta ur det här nu inför höstens val, där våra huvudfrågor handlar om jobb och företagande samt hundra procent förnybart.

Centerpartiet har gått från att vara ett intresseparti för bönder till ett liberalt idéparti. Har ni landat efter rabaldret med idéprogrammet förra vintern?

– Självklart har vi landat. Vi har landat i de värderingar som bar (tidigare centerledarna) Gunnar Hedlund och Thorbjörn Fälldin, och som bar fram centerpartister för hundra år sedan. Oavsett vilka sakfrågor vi har drivit under de här hundra åren så grundvärderingarna desamma.

Ja, men det var ändå de gamla centerpartisterna som gick i taket över idéerna (som månggifte, slopad arvsrätt, slopad skolplikt). Det var nog också provocerande att ”Idol”-domaren Alexander Bard bjöds in för att skriva förslag.

– Det var definitivt en hel del kontroversiella förslag. Det var ju därför jag tog avstånd från dem. När de kom till mitt bord så försvann de. Och vi arbetade om det. Alexander Bard har också lämnat partiet nu. Men det där känns ganska passé nu.

FAst det är svårt för en utomstående att veta om det fortfarande pågår en intern debatt om vissa av dessa frågor, vad som ska förändras och vart Centerpartiet ska gå i framtiden?

– Ett parti som inte har debatt och som inte utvecklas, det dör. Själva livnäringen för ett parti är att diskutera politik och utveckla politiken. Och det ska det göra i den riktning som vårt nuvarande idéprogram säger.

– Jag gick med på det gamla idéprogrammet 2001 och är väldigt stolt över att ha arbetat fram vårt nya med den gröna socialliberalismen i centrum, som kommer att gälla framöver. Och inom ramen för det pågår det en intensiv debatt om hur vi ska stärka landsbygden, hur vi ska stärka miljö- och klimatarbetet och hur vi ska underlätta för unga att få jobb.

Fri invandring fanns också med i det omdiskuterade idéprogrammet.

– Vi ska inte stänga våra gränser utan stå upp för den flyktingpolitik som finns i Sverige i dag. Den är minst lika tydlig som Sverigedemokraternas rasistiska hållning. De som väljer Centerpartiet står nog för öppenhet.

Du själv har tidigare motionerat om platt skatt, velat avskaffa spelmonopolet och sälja ut Sveriges Television och Sveriges Radio. Är det något du kommer att verka för igen?

– Nej.

Vad är du mest nöjd med att ha uträttat under dina tre år som partiledare?

– Jag är väldigt stolt över de satsningar vi gjort på landsbygden vad gäller bredband och service. Jag är också väldigt stolt över det vi fått igenom för småföretagarna, med sänkta egenavgifter och investeraravdrag, som ger ökad möjlighet till kapital. Jag är också väldigt stolt över att jag stått upp för ungas jobb.

Jobbfrågan är ju alltid huvudfrågan i valen, men om man tittar på hur det ser ut i Europa är det ingen som har ett bra recept som kan skapa fler.

– Nej, jag är ganska fascinerad över att alla snackar jobb, men ingen pratar om de som skapar jobben. Nämligen de små företagen. Har vi ingen bra politik för dem, med minskad kostnad och minskat krångel, då kommer inte jobben att växa fram. Därför handlar vår viktigaste valfråga om jobb och företagande i hela landet.

– Centerpartiet vill fortsätta sänka kostnaderna för att anställa ungdomar. Det handlar om att skapa en större flexibilitet och det handlar om reformerad arbetsförmedling. Med fler (privata) aktörer. Om man är kock ska det finnas en arbetsförmedling för just detta. Jobbar man i Öresundsregionen vore det fantastiskt om det fanns en arbetsförmedling som var nischad för just detta. Eller en arbetsförmedling som är nischad för ungas första jobb.

Väldigt många arbetsförmedlingar blir det.

– Ja, det vore väl fantastiskt. I dag funkar inte den statliga arbetsförmedlingen. Förtroendet är kört i botten och alldeles för få jobb förmedlas. Min poäng är att ska vi skapa fler jobb måste vi vända på alla stenar.

Din egen personliga erfarenhet av arbetsförmedlingen är väl… Noll?

– Ja, definitivt, jag har bara varit frivilligt arbetslös i några månader. Men som politiker har jag träffat många arbetslösa genom åren. De har berättat om hur det är när man ska man gå till en statlig myndighet som de upplever inte funkar och som de upplever inte ser en. Företagen har  inte heller förtroende för den statliga arbetsförmedlingen. De anmäler inte sina jobb dit.

– Det är ett väldigt konstigt system och därför går Centerpartiet till val på en jobbsökarpeng, som ska ge makten till den arbetslösa att själv kunna välja den förmedling som han eller hon tror har störst möjlighet att hjälpa.

Du var barista i London en kort tid. Hur gör man egentligen det perfekta kaffet?

– Haha. Det beror på vad man gillar, det är väldigt individuellt. Men ett viktigt knep är att när man får de här kaffeshotsen så ska man hälla på mjölken så fort som möjligt annars blir det en besk kaffesmak. Fortfarande tio år efter tittar jag hur de gör på caféer. Oftast häller de upp kaffeshotsen först och skummar mjölken sedan. Man ska börja med att skumma mjölken annars blir det bara beskt.

I en intervju med Dagens Industri nämnde du kort: ”Jag kör väl fort i livet – har tuppat av”.

– Det hände för ett antal år sedan. Jag tror det är viktigt att lyfta upp att det är många med mig som ibland gasar på för mycket och kommer väldigt nära väggen. Det är otroligt viktigt att hitta en balans i livet där man får möjlighet till träning och tid med familjen. Att vara en god ledare och chef handlar också om att kunna uppmuntra sina medarbetare till att ta lediga stunder, hitta det man själv gillar för att få en balans i livet.

Men vad var det som hände?

– Jag har som många andra unga tjejer i karriären drabbats av allergiutslag, ett hjärta som springer i väg och även svimmat av några gånger. Det var en tydlig varningsklocka. Men sedan åtta år tillbaka har jag en fantastisk ledarskapscoach, som coachat mig med målsättningar och liknande för att hitta den där balansen.

Vad gör den här coachen egentligen? Jag vet bara att hon skrivit en bok, ”Tuff kärlek för ledare”.

– Det handlar om att ha ett bollplank i sitt ledarskap och utgå från vem man själv är som ledare. Hennes ingång handlar om att man måste brinna för att kunna leda, man måste hitta sitt engagemang och sin passion. Ett brinnande engagemang måste man ha som politiker. Man måste också våga sätta tuffa målsättningar och gå mot den här berömda Jantelagen.

– En långsiktig målsättning är att Centerpartiet ska bli den dominerande kraften 2020. En annan målsättning är att sova minst sex timmar varje natt. Jag försöker också komma ut och springa en halvtimme varje dag för att få mer energi.

Du och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt verkar ha väldigt goda ögon för varandra. I en tidning valde ni båda varandra som den politiska motståndare ni skulle vilja ha med på en öde ö.– Haha. Ja, för diskussionernas skull, det skulle aldrig bli tyst. Det är väldigt viktigt att skilja på sak och person i detta. Som privatperson tycker jag Jonas är väldigt bra. Trevlig och ödmjuk, och han är alltid på när man lyfter frågor om jämställdhet till exempel. Däremot står vi ju otroligt långt ifrån varandra statspolitiskt och har haft väldigt hårda debatter. Vi är varandras politiska meningsmotståndare, vi har helt olika ideologier, men vi gillar att debattera mot varandra.

– Han har också en förmåga att lägga politiken vid sidan om och i den politiska miljö vi verkar i är det jätteviktigt att kunna göra det. I grund och botten är vi ju alla kollegor, jobbar under samma förutsättningar och det är en utsatt position. Det är få som delar den erfarenheten. Därför är det bra att också kunna ha vänliga, normala samtal med partiledarkollegor.

Kommer den ena att någonsin lyckas övertyga den andra? – Aldrig! Jag är ju övertygad centerpartist och liberal och Jonas är ju övertygad socialist. Det som förenar oss där är väl vårt engagemang för våra partier och göra världen bättre, fast med olika verktyg.

DET HÄR ÄR ANNIE

Annie Lööf

Partiledare för Centerpartiet och näringsminister.

Ålder: 30 år.

Familj: Maken Carl-Johan, civilingenjör.

Bor: Villa i Nacka samt gästhus på familjegården i Maramö.

Personligt vallöfte: S kapa frihet för unga, förbättra miljö och klimat och alltid ha hela landets glasögon* på mig.

*= I själva verket bär Annie Lööf kontaktlinser.

Förebilderna: Emma åklagare och Ally McBeal

Annie Lööfs pappa, Hans-Göran Johansson, jobbade som närpolischef innan han blev kommunstyrelsen ordförande (C) i Värnamo. Så det är inte konstigt att Annie Lööf tänkte sig ett liv i rättsväsendet som ung – och sedan blev politiker.

– Jag visste vad jag ville bli redan under högstadiet. Det var därför jag la mycket krut på att få bra betyg så jag skulle komma in på Lunds universitet och plugga juridik.

Det som var avgörande var tv-serien ”Emma åklagare” från 1997, med Marika Lagercrantz i huvudrollen som åklagare Emma Derkert.

– Jag ville bli som ”Emma åklagare”. Jag har väldigt starka intryck från serien, men också ”Ally McBeal”, som på ett underfundigt och roligt sätt speglade livet på en advokatbyrå.

Du drömde om att sätta dit folk?

– Nej, jag ville snarare skipa rättvisa. Det som följt mig genom min hela juristutbildning är just att stå på de svagas och utsattas sida. Jag har bland annat fördjupat mig i sexualvåld och våld i nära relationer, men min examensuppsats handlade om grovt organiserad brottslighet.

Lågt förtroende och få väljare

YouGovs väljarundersökning är inga roliga siffror för Annie Lööf.

Centerpartiet lockar bara 3 procent av de yngre väljarna och hon är den partiledare som får sämst siffor i ”mycket stort förtroende”. Sammantaget slår hon dock Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i förtroendebarometern.

– Valresultatet kommer att slå den här opinionsmätningen kan jag säga, protesterar Annie Lööf.

Hon hänvisar till att Centerpartiet fick 7 procent av förstagångsväljarnas röster i SVT:s vallokalundersökning i EU-valet.

– Där var vi större än Sverigedemokraterna. Jag tror vårt arbete för miljö och klimat och kampen för ungas arbete varit det centrala.

YouGovs undersökning bekräftar att miljö- och klimatfrågan är det som de egna väljarna tycker är viktigast. 79 procent anser det. Arbetsfrågan kommer dock först på femte plats.

3 procent av unga väljare i åldern 18-34 år skulle rösta på Centerpartiet om det var val i dag.

3 procent har mycket stort förtroende för Annie Lööf. Det är det sämsta resultatet för en partiledare i undersökningen.

91 procent av alla Centerpartiets anhängare kan helt identifiera sig med partiets politik.

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 24 – 27 april 2014. 1405 personer i åldrarna 18-34 år har deltagit. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder och region.

► VAD TYCKER DU? Kommentera partiledarintervjun nedan, eller på vår Facebooksida och på Twitter!

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro