ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf kastar in handduken – skyller på S och M

David Peterson · 22 Nov 2018
Uppdaterad 22 Nov 2018

Foto: TT


Annie Lööf har framför allt prövat tre olika regeringsalternativ under veckan. Inget av alternativen har lett framåt. "Det är inte meningsfullt att begära mer tid för sondering", säger Annie Lööf på en pressträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Annie Lööf har under veckan haft många bra och konstruktiva samtal, meddelar hon på en pressträff. Hon har träffat Socialdemokraterna och Miljöpartiet tre gånger vardera.

– På ett antal områden som vi har diskuterat har vi gemensamma åsikter. På andra områden finns det tydliga skillnader, säger Centerledaren.

Annie Lööf har prövat tre olika alternativ. Det ena är Socialdemokraterna och Alliansen, där Socialdemokraterna skulle tolerera en alliansregering. Huvudalternativet har varit Miljöpartiet och Alliansen, det alternativet har inte lett framåt. Den tredje regeringskonstellationen som prövats är en en smal mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna.

– En sådan regering skulle ha parlamentariska bas i Alliansen. Där har jag borrat djupare för att se om jag själv skulle kunna tolereras som statsminister. Så har inte varit fallet så den vägen bedömer jag också som stängd, säger Annie Lööf.

Lööf lägger skuld på M och S

Trots att partierna, enligt Lööf, har kunnat föra konstruktiva samtal på en rad sakpolitiska områden är läget fortfarande låst i statsministerfrågan.

– Det står klart att M och S bara vill rösta ja till sig själva som statsminister, säger hon.

Bollen tillbaka hos talmannen

Lööfs möte med talmannen var planerat att pågå mellan klockan 9 och cirka 9.30 men Lööf dök upp hos talmannen tio minuter tidigare. Och hon lämnade talmannens rum först vid klockan 10.20.

Nu skickar Annie Lööf tillbaka bollen till talman Andreas Norlén.

– Nu är det talmannen som får ta nästa steg, säger hon.

Norlén meddelade på torsdagen att han kommer ha en telefonrunda med partiledarna. På fredagsförmiddagen kommer talmannen att hålla en ny pressträff och berätta om nästa steg.

Talmannen har lovat att presentera minst ytterligare en statsministerkandidat för riksdagen innan juluppehållet. Det blir då den andra av maximalt fyra omröstningar. Om inget av talmannens fyra förslag tolereras av riksdagen blir det extraval.

Hittills har talmannen lagt fram en statsministerkandidat, Ulf Kristersson, utsett tre olika sonderingspersoner och hållit totalt sex talmansrundor.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro