ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf prickas av KU

Metro · 4 Jun 2013
Uppdaterad 4 Jun 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Näringsminister Annie Lööf (C) prickas av konstitutionsutskottet, KU.

Klockan 13.35 på tisdagen offentliggjorde KU sitt beslut att klandra Lööf.

Enligt KU:s majoritet bröt Lööf mot regeringsformen när hennes departement dröjde med att lämna ut uppgifter till Aftonbladet – och sedan läckte samma uppgifter till Tidningarnas Telegrambyrå och SR Ekot.

"Som en följd har det även handlat om att näringsministern lämnat ut felaktiga uppgifter. Även JO har inte fått fullständiga uppgifter. Det är mycket allvarligt för att det undergräver kontrollen som vi är ombedd att göra", skriver KU.

Aftonbladet hade begärt ut uppgifter om departementets representation. Det visade sig att flera interna fester inom Lööfs politiska stab hade bekostats av skattemedel trots att de enligt reglerna skulle ha betalats av Centerpartiet.

Först när Aftonbladet begärde ut festnotorna skickades de vidare till partiet. Lööf hävdade i utfrågningen inför KU att departementet självt upptäckt felet strax innan Aftonbladets förfrågan.

Men enligt SR Ekot, som kontrollerat uppgiften med departementets expeditionschef, fanns en anteckning om de felaktiga fakturorna redan flera månader innan Aftonbladets förfrågan – utan att departementet skickade notan vidare till Centern.

– Jag har aldrig varit med om tidigare att man kan beslå en minister i en utfrågning i konstitutionsutskottet med så allvarliga felaktigheter, säger KU-ordföranden Peter Eriksson (MP) till SR Ekot.

Allianspartierna reserverade sig mot KU:s  beslut.

Annie Lööf har ännu inte kommenterat prickningen i KU.

Vidare har Konstitutionsutskottet tagit upp frågan som fick försvarsminister Sten Tolgfors på fall – den så kallade saudivapenaffären.

Konstitutionsutskottet anser att försvarsdepartementet borde ha följt utvecklingen bättre när det gäller turerna kring den planerade vapenfabriken i Saudiarabien.

"I stället har försvarsdepartementet skjutit ifrån sig frågan om den fortsatta händelseutvecklingen i kontakterna mellan FOI och de saudiska motparterna", skriver KU i sitt granskningsbetänkande.

Enligt utskottet "är de brister som har kunnat konstateras i granskningen av allvarligt slag som i förlängningen har lett till skada för rikets internationella relationer".

KU pekar på "ett anmärkningsvärt åsidosättande av offentlighetsprincipens bestämmelser" i ett fall. Utskottet förutsätter att nödvändiga åtgärder vidtas inom Regeringskansliet för att sådan felaktig hantering inte återupprepas.

Regeringspartierna har reserverat sig mot utskottets slutsatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro