ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf ska sondera – vill testa nytt grepp

David Peterson · 15 Nov 2018
Uppdaterad 15 Nov 2018
Centerledaren Annie Lööf ska sondera.

Centerledaren Annie Lööf ska sondera. Foto: TT


Centerledaren Annie Lööf ska sondera. Men tanken är inte att hon, likt Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S), ska försöka få ihop en regering där hon själv är statsminister. "Annie Lööf har sagt att hennes primära fokus inte är att själv bli statsminister", säger talman Andreas Norlén.

klar

Artikellänk är kopierad

Både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) misslyckades med sina sonderingsuppdrag. Nu är det C-ledaren Annie Lööfs tur att sondera terrängen för en ny regering. Men hennes uppdrag skiljer sig från Kristerssons och Löfvens.

– Annie Lööf har sagt att hennes primära fokus inte är att själv bli statsminister, säger talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Men det är inte omöjligt att C-ledaren förs fram som statsministerkandidat.

– Det beror på utfallet, säger Andreas Norlén.

Lööfs uppdrag sträcker sig en vecka – men kan komma att förlängas om hon lyckas bryta det låsta läget.

– Hon själv tror att det finns mer att sondera, att alla alternativ inte är körda i botten, säger Andreas Norlén.

Lööf vill prata sakpolitik

Statsministerfrågan kommer att läggas åt sidan under Lööf sonderingar, meddelar C-ledaren på en pressträff.

– Jag försöker testa ett nytt grepp och kommer inte att utgå ifrån vem som ska leda en regering för där har det uppstått låsningar. Låt oss nu börja med den sakpolitiska ingången och se om vi kan hitta möjliga vägar framåt, säger Annie Lööf.

Hon kommer att samtala med alla partiledare utom Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Hennes mål är fortsatt att hålla ihop Alliansen.

– Jag gör detta av omsorg om Alliansen. Jag kommer att utgå från Alliansens gemensamma reformagenda för att föra konstruktiva sakpolitiska samtal. Jag tycker det är viktigt att uttömma alla möjligheter som finns för att Alliansen ska kunna hålla ihop framåt, säger C-ledaren.

Under torsdagen träffade Andreas Norlén samtliga partiledare – men samtalen ska inte ha lett till några nya öppningar, enligt honom. Däremot anser Andreas Norlén att det finns en bred acceptans för Annie Lööf som sonderingsperson. Alla partiledare, utom Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, sa på torsdagen att det var rimligt att ge Lööf ett sonderingsuppdrag.

– Om hon ser öppningar har jag inga problem med att hon sonderar, sa KD-ledaren Ebba Busch Thor på en pressträff.

Kandidat kan tvingas fram

Ulf Kristersson höll ingen pressträff efter sitt möte med Norlén. Men på Facebook skriver M-ledaren att han meddelat talmannen att Moderaternas förslag ligger kvar på bordet och att det kan prövas en gång till.

”Det är fortsatt min övertygelse att alla andra regeringsalternativ skulle vara sämre för Sverige. Mer socialistiska. Mindre frihetliga,” skriver Kristersson.

Om inget av Norléns kvarvarande tre statsministerförslag godkänns anordnas extraval inom tre månader. Talmannen kan ge hur många sonderingsuppdrag som helst, men på torsdagen lovade han också att föra fram ytterligare minst en statsministerkandidat innan riksdagen går på julledighet.

Han kan komma att tvinga en partiledare till en statsministeromröstning.

– Jag vill inte utesluta det men däremot är det inte ett önskvärt scenario, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro