ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

David Peterson · 11 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jan 2019
Annie Lööf (C) kan tänka sig att släppa igenom Stefan Löfven (S) som statsminister, meddelade hon under fredagen.

Annie Lööf (C) kan tänka sig att släppa igenom Stefan Löfven (S) som statsminister, meddelade hon under fredagen. Foto: TT.


Centerledaren Annie Lööf kommer att rekommendera sitt parti att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. "Detta är inte en lösning som vi helst velat se. Men det är den bästa möjliga i en svår situation," säger hon på en pressträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Centerpartiet och Liberalerna har nått en överenskommelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det bekräftar Annie Lööf (C) på en pressträff.

– Vi har landat i en lösning där SD:s inflytande inte avgör, en lösning där också Vänsterpartiet hålls borta från makt över Sveriges politiska inriktning. Vi har även drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, säger hon.

I förhandlingarna med Socialdemokraterna har Centerpartiet haft samma krav som i julas.

– Vi behöver en politik där bostads- och arbetsmarknaden liberaliseras, där skatterna på jobb och företag sänks, där valfriheten i välfärden säkras, där vi får äganderättsreformer på landsbygden, och också drivit frågor om miljöpolitiken och migrationspolitiken, men också en bättre sjukvård i landet, säger Annie Lööf.

Förslag på 73 punkter

Överenskommelsen består av 73 punkter fördelade i 11 områden. De elva områden är ekonomi och statsfinanser, jobb och tillväxt, hela landet ska växa, miljö och klimat, integration och hedersbrott, bostäder, Skolan, Sjukvård och äldre, funktionshinder, migration samt trygghet, säkerhet och demokrati.

– I förra mandatperioden gick S, MP och V i helt fel riktning vad gäller valfriheten i välfärden. Den vänstersvängen avbryts nu med besked och styrs i en helt annan inriktning, säger hon.

I överenskommelsen står det också att: ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

”Unikt i svensk historia”

Bland annat finns förslag på fri hyressättning med nybyggnation, på sänkt skatt på arbete samt på att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden.

– Med den här överenskommelsen så får vi på plats förslag och reformer som tidigare regering, både borgerliga och socialdemokratiska inte har mäktat med. Det vågar jag påstå är unikt i svensk historia, säger Lööf.

Enligt henne blir Centerpartiet ett självständigt oppositionsparti.

– Vi kommer vara ett liberalt oppositionsparti som tar ansvar, säger Lööf.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro