ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annika gav bort mat som skulle slängas – nu sägs hon upp

Anton Gustafsson · 18 Apr 2019
Uppdaterad 18 Apr 2019
Annika Johansson skänkte mat till ett värde av 2 000 kronor. Då sa Avesta kommun upp henne och betalade henne full lön i 13 månader.

Annika Johansson skänkte mat till ett värde av 2 000 kronor. Då sa Avesta kommun upp henne och betalade henne full lön i 13 månader. Foto: TT/Privat


När ett HVB-hem i Avesta skulle stänga skänkte enhetschefen Annika Johansson bort maten till ensamkommande ungdomar. Nu sägs hon upp från sin position som chef och får över 500 000 i avgångsvederlag. "Det är totalsnurrigt", säger Rolf Löfberg på Akademikerförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

När det stängda HVB-hemmet i Avesta skulle städas ut i somras godkände enhetschefen Annika Johansson att maten kunde skänkas bort till de ensamkommande ungdomarna som hade bott på hemmet, det rapporterar SVT. 

– De där killarna hade inga pengar och vi tänkte att de kunde vara i behov av den här maten. Så i stället för att köra det på soptippen tyckte jag att det var rimligt att ge bort den, säger hon.

När hennes arbetsgivare fick reda på vad hon hade gjort kallades hon in till ett möte. Där sa arbetsgivaren att man inte hade något förtroende kvar för Annika och hon erbjöds en tjänst som handläggare. Det tackade hon nej till, eftersom hon själv uppger att hon inte ville jobba för en arbetsgivare som inte litade på henne. Maten hon skänkte bort hade ett värde på ungefär 2 000 kronor, samtidigt innebär uppsägningen att kommunen måste betala ett avgångsvederlag på 550 000 kronor.

– Det är såklart jättehärligt att vara hemma med full lön. Men å andra sidan så bor jag i den här kommunen och som kommunmedborgare tycker jag att det är ansvarslöst av mina chefer att hantera det så här när det gäller knappt 2 000 kronor, säger Annika Johansson själv.

Annikas chef tycker att kostnaderna inte är viktiga i den här frågan.

– Det är inte värdet på maten i sig som är den stora frågan. Det är att hon har gett bort kommunala tillgångar, i form av mat, utan att hennes chef har tillåtit det. Det är inte tillåtet enligt kommunallagen, säger Magnus Sörebö, personalchef på Avesta kommun till SVT.

Rolf Löfberg är Annikas fackliga företrädare på Akademikerförbundet. Han tycker att kommunens agerande är överdrivet.

– Det är totalsnurrigt. Ja, visst skulle hon ha agerat annorlunda. Men i 99 fall av 100 hade man löst det genom ett medarbetarsamtal eller en skriftlig varning, och inte med en uppsägning, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro