ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annika Östberg får tidsbegränsat straff

TT · 16 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Östberg, som suttit i fängelse 28 år i USA för två mord, får sitt straff tidsbegränsat, beslutade Örebro tingsrätt i dag.

Tingsrätten anser att Östberg behöver en så kallad utslussningstid på ett och ett halvt år. Av det skälet har det tidsbestämda fängelsestraffet bestämts till 45 år. Enligt svenska regler innebär det att hon släpps ut efter två tredjedelar av tiden. Därmed skulle hon bli fri någon gång under våren 2011.Tingsrätten har tagit stor hänsyn till den långa tid Östberg suttit i fängelse och hennes hittills begränsade antal permissioner. Domstolen har även tagit hänsyn till hennes under den långa tiden i amerikanska fängelse begränsade kunskaper om det svenska samhället.

Östberg är dömd i USA för två mord och överfördes i våras till Hinseberg, efter 28 år i amerikanskt fängelse. I oktober flyttades hon till Färingsöanstalten som har lägre säkerhetsklass.Åklagaren och Rättsmedicinalverket ansåg under förhandlingen att hennes risk för återfall i brott trots allt är medelhög.- Annika Östberg har straffmässigt sonat sitt brott. Men frågan om omvandling av straffet är för tidigt väckt, sade åklagare Gunnar Brodin.

Örebro tingsrätt har vid en samlad bedömning funnit att det inte finns någon konkret och större risk att Annika Östberg återfaller i våldsbrott. Av det skälet har den funnit att det inte finns något hinder att bevilja henne tidsbestämt straff.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro