ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Annikas nära döden-upplevelse i Venezuela: "Kände pistolen mot bakhuvudet"

Jesper Lindqvist · 5 Mar 2019
Uppdaterad 5 Mar 2019
Frilansjournalisten Annika Hernroth-Rothsteins möte med paramilitära "colectivos" blev en riktig nära döden-upplevelse.

Frilansjournalisten Annika Hernroth-Rothsteins möte med paramilitära "colectivos" blev en riktig nära döden-upplevelse. Foto: FEDERICO PARRA/TT/Privat


Frilansjournalisten Annika Hernroth-Rothstein planerade att rapportera om den humanitära hjälpen vid Venezuelas gräns mot Colombia. Istället fastnade hon i en paramilitär vägspärr, något som var nära att kosta henne livet. "Det är många tankar som hinner fladdra förbi när man tror att man ska dö", säger Annika Hernroth-Rothstein.

klar

Artikellänk är kopierad

Situationen i Venezuela har under de senaste månaderna rönt stor internationell uppmärksamhet.

Kritiken mot den sittande presidenten Nicolás Maduro har tillsammans med bristen på livsmedel och medicin lett till stora protester, och tillsammans med flera EU-länder har Sverige valt att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som tillfällig president.

Men att rapportera inifrån landet är långt ifrån riskfritt. Venezuela hamnade 2018 långt ner (plats 143 av 179) på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet i världens länder, och många journalister gör sitt jobb med livet som insats.

”Visste vad jag gav mig in på”

En av de journalister som fått erfara detta är frilansjournalisten Annika Hernroth-Rothstein. På uppdrag av Ledarsidorna.se har hon i flera etapper rapporterat från Venezuela. Men när hon i slutet av februari skulle bevaka en leverans av humanitär hjälp vid landets gräns mot Colombia höll det på att sluta riktigt illa.

Annika berättar att många journalister valde att rapportera om händelserna från den colombianska sidan av gränsen, vilket ledde till att hon ville försöka ta sig till den andra sidan, till Venezuela. Den 22 februari flög hon till Caracas, och utan längre uppehåll åkte hon direkt de närmare 80 milen mot delstaten Táchira.

quotation startDessa grupper har ett enormt våldskapitalquotation end

– Vägen vi åkte på är klassad som en av de farligaste i världen, så jag visste vad jag gav mig in på. Med mig hade jag en chaufför och en säkerhetskille, vilket är nödvändigt som journalist i Venezuela. Det är otroligt många kontroller längs vägarna, både av militärer och paramilitära grupper, säger Annika Hernroth-Rothstein.

Venezuelas president Nicolás Maduro har fått internationell kritik och ses av många länder, däribland Sverige, inte längre som landets rättmätige ledare. Foto: Boris Vergara/TT
Venezuelas president Nicolás Maduro har fått internationell kritik och ses av många länder, däribland Sverige, inte längre som landets rättmätige ledare. Foto: Boris Vergara/TT

”Colectivos har ett enormt våldskapital”

De paramilitära grupperna hon talar benämns ofta som ”colectivos”, beväpnade gäng som lyder direkt under Venezuelas regim och president Nicolás Maduro.

– Jag kände igen dem sedan tidigare, de finns även i Caracas. De är maskerade, tungt beväpnade och åker runt på motorcyklar. Dessa grupper har ett enormt våldskapital och agerar mot alla som beter sig ”udda”, säger Annika Hernroth-Rothstein.

quotation startDe blir helt galna och kräver att få veta var vapnet ärquotation end

Väl inne i Táchira fick Annika av misstag ögonkontakt med en förbipasserande, maskerad man på motorcykel. Mindre än en minut senare var de omringade av cirka tio motorcyklister och de tvingades stanna, varpå de drogs ut ur bilen.

– De skriker direkt ”periodista”, det spanska ordet för journalist. Sedan försöker de få av mig min skottsäkra väst men den fastnar i min skjorta, så jag får ta emot ett slag i ansiktet. Min chaufför och min säkerhetskille sparkas i magen och huvudet, och vi får höra att ”journalister är olagliga och förstör vårt land”, säger Annika Hernroth-Rothstein.

Konfrontationerna mellan polis/militär och demonstranter har varit många under den senaste tiden. Foto: Federico Parra/AFP
Konfrontationerna mellan polis/militär och demonstranter har varit många under den senaste tiden. Foto: Federico Parra/AFP

”Tänker att vi med all säkerhet kommer att dö”

Gruppen söker även igenom bilen och beslagtar all Annikas packning, från tandborste och tandkräm till större summor kontanter som hon har haft med sig. Hon tvingas sedan ner på magen, och känner hur ett vapen riktas mot bakhuvudet.

– Jag har arbetat som journalist i Mellanöstern tidigare, men situationen har aldrig varit så här okontrollerad. Det kommer ett obehagligt lugn över mig och tiden går väldigt långsamt. Det är många tankar som hinner fladdra förbi i huvudet när man tror att man ska dö, säger hon.

quotation startOm de på riktigt hade velat döda oss så hade vi inte varit vid liv nuquotation end

Situationen lugnar dock ner sig, och gruppens ledare säger åt dem att resa på sig. Men samtidigt hittar en annan ”colectivo” en vapenlicens liggandes i bilen. Den tillhör Annikas säkerhetskille, som har licensen med sig men inget vapen.

– De blir helt galna och kräver att få veta var vapnet är. Vi tvingas ner på marken igen och jag märker att mannen som har vapnet riktat mot mig är drogpåverkad. Då tänker jag att vi med all säkerhet kommer att dö, säger Annika Hernroth-Rothstein.

Sköt med automatvapen efter bilen

Chauffören vädjar till gruppens ledare, och ber om att de tre ska skonas. Annikas kunskaper i spanska är begränsade, och hon uppfattar att ledarens svar är ”nu ska ni dö”. Men direkt efter reser sig chauffören upp, sliter tag i Annika och drar henne mot bilen. De tre åker iväg, samtidigt som de hör skott i luften från automatvapen .

– Det visade sig att jag hörde fel, han sa tydligen ”ni har fem sekunder på er att åka innan ni dör”. När han hade räknat till tre var vi redan i bilen och körde iväg, sedan hörde vi skotten bakom oss. Vår bil träffades av skotten, men om de på riktigt hade velat döda oss så hade vi inte varit vid liv nu, säger Annika Hernroth-Rothstein.

Foto: Fernando Llano/AP
Foto: Fernando Llano/AP

Den farliga situationen var dock inte över.

På väg nedför en backe blir de stoppade av några civilpersoner som viftar frenetiskt mitt i gatan. Det visar sig att det lite längre ner finns ytterligare en grupp med ”colectivos”, och att de inte kan köra vidare. Istället får de skydd på en intilliggande gård, innan de några timmar senare tar sig ner för samma väg i hopp om att den paramilitära gruppen ska ha dragit vidare.

quotation startFolket i Venezuela drabbas av detta varje veckaquotation end

Scenerna som Annika nu blir vittne till etsar sig fast i hennes minne.

– Det ligger en massa människor kvar på vägen, vissa är skadade, andra är döda. En kvinna har blivit skjuten i kinden och hänger livlös ut från sin bil. Vi kör vidare i absolut tystnad, tills vi når den största staden i delstaten, San Cristóbal, säger hon.

Fick tala i parlamentet

Dagarna efter att Annika Hernroth-Rothstein lyckats ta sig tillbaka till Caracas har varit hektiska. Hon förlorade allt bagage, inklusive pengar, och var av förklarliga skäl chockad.

I San Cristóbal träffade Annika flera medlemmar ur Venezuelas nationalförsamling, som alla hade råkat ut för samma behandling av de paramilitära grupperna. Nationalförsamlingen upplöstes för två år sedan efter ett beslut av landets Högsta domstol, som kontrolleras av regimen, men oppositionen är fortfarande aktiv i lokalerna.

Annika Hernroth-Rothstein fick efter attacken berätta om upplevelsen inför nationalförsamlingen i parlamentet. Foto: Privat
Annika Hernroth-Rothstein fick efter attacken berätta om upplevelsen inför nationalförsamlingen i parlamentet. Foto: Privat

Annika berättar att hon talade med flera av medlemmarna i San Cristóbal, och några dagar senare blev hon inbjuden till nationalförsamlingen för att berätta sin historia. Nu har hon återvänt till Sverige, men målet är att inom kort åka tillbaka till Venezuela, trots det som hände för ett par veckor sedan.

– Man blir så förbannad och frustrerad. Om inte mina saker hade blivit stulna hade jag stannat kvar. Jag är fortfarande skraj, men det är ett måste. Man ska också komma ihåg att jag var med om detta en gång, men folket i Venezuela drabbas av detta varje vecka, säger Annika Hernroth-Rothstein.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro