ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Annorlunda asiat värd en omväg

Karin Ericson · 21 Mar 2013
Uppdaterad 20 Dec 2016
Rebecca häller upp rykande het buljong, köttet kokas framför dina ögon och smälter i munnen.

Rebecca häller upp rykande het buljong, köttet kokas framför dina ögon och smälter i munnen. Foto: Peter Brinch


Lêlê är väldigt ojämt. Bra och dålig service, både god och tam mat. Men fortfarande är den mycket bättre än vad man kan hitta här i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

På den svenska sidan av Öresund är vi som vill äta sydostasiatisk mat i stort sett utelämnade till snabbmatsversioner av de thailändska och vietnamesiska köken. Det fattas asiatiska krogar med högre ambitioner än att servera bra dagens lunchmat efter det att solen gått ner.

I Köpenhamn har man förstått att asiatisk mat gör sig på finduk. Kiin-Kiin på Nørrebro är den enda thairestaurangen utanför Thailand med stjärnor i Michelinguiden. Vietnamesiska Lêlê har placerat ribban lägre men befinner sig ändå långt över Malmös folkkära vietnameser.

Några minuter från Hovedbanegård, i en gigantisk men ändå gemytlig hörnlokal på Vesterbrogade, serveras hundratals gäster varje kväll. Boka bord om du inte vill bli hängande alltför länge i den stilfulla cocktailbaren i entrén som fungerar som restauranglobby och hipp förfest.

Vi börjar med den klassiska drinken Old fashioned. På vietnamesisk krog. Perfekt. Servitrisen har inga problem med att tillgodose våra önskemål om att vända upp och ner på en av deras färdigkomponerade menyer till en egen buffé av allehanda smårätter och ger oss till och med något extra. ”Det fixar jag” är älskvärda ord på en krog.

Gyllenbruna friterade wontonknyten är spröda med tydlig smak av färsk krabba. Vi virar in dem i salladsblad på, doppar i soja och ler. Papajasalladen är krispig och fräsch, rejält chilistark med väl avvägd smak av fisksås.

I en vacker tung keramikskål ligger färska kryddor och råa skivor av oxkött, tunna som vårlöv. Servitören häller upp rykande het buljong, köttet koks framför dina ögon och smälter i munnen. Köttet är superbt men buljongen är blaskig och saknar de finstämda smaker som gör en phó så njutbar. Den karamelliserade grisen med fisksås från ön Phu Quoc är däremot full av kraftig smak, sött och mumsigt som kletiga revben på julafton, serverat med krispig lätt syrad vitkål.

Besöket började på topp med en skärpt servitris som fixade allt och avslutades precis tvärtom. Först glömdes desserten bort. Sedan blev vi tillfrågade ytterligare två gånger om vi vill beställa dessert trots att den både ingick i menyn och att vi faktiskt redan ätit upp den. Sedan fick vi en ursäkt för att vi fått vänta länge, samt fel drink och till slut fel nota. Lêlê var både skarpt och förvirrat. Gott och tamt. Men ändå något som vi inte kan få på den svenska sidan Öresund.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro