ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Annorlunda konstvisning tar pulsen på Odenplan

Metro · 22 Feb 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019

Foto: Till höger: Hans Ekestang. Till vänster: Anna Nordquist Andersson.


På pendeltågsstationen Stockholm Odenplans norra mellanplan finns ett ljuskonstverk som nog de flesta lagt märke till. David Svenssons Life Line är inspirerat av sonens puls timmarna innan han föddes och är sprunget ur – ja, helt enkelt en CTG-kurva.

klar

Artikellänk är kopierad

David Svensson arbetar ofta med frågor kring perception, seende och ljus i sitt konstnärskap. Sommaren 2012 skissade han på ett konstverk till pendeltågsstationen Stockholm Odenplan. Samma sommar föds sonen Isak och det var då idén kom. På förlossningen såg han den så kallade CTG-kurvan, som tecknade det ännu ofödda barnets hjärtslag. Han berättar:

– CTG-övervakningen på förlossningen skrev ut metervis med linjegrafer – en bild av livet – som jag direkt kände att jag ville använda mig av. Jag fick med en låda med alla utskrifter och valde ut olika delar till konstverket. Linjerna har dragits ut och pressats samman för att anpassas till rummet, så det är ingen exakt avbildning.

Följ med på konstvisning på Stockholm Odenplan torsdag 7 mars klockan 14.00 eller söndag 17 mars klockan 14.00.

Om man inte känner till bakgrunden till verket kan linjerna också upplevas mer topografiskt, som en kurva som beskriver berg och dalar. Ovanför rulltrappan hänger 32 ljusslingor med LED-belysning, sammanlagt över 400 meter. Reflektionerna gör att linjerna fortsätter ut på väggarnas glaspartier och i golvet.

– Man vet aldrig exakt vad som händer när man arbetar med ljus. Sidoeffekter uppstår ofta. Jag hade till exempel inte räknat med att ljuset skulle reflekteras så tydligt i golvet – det blev en bonuseffekt, förklarar David Svensson.

Life Line upplevs bäst i rörelse. En pendeltågsstation är också en plats som man naturligt förknippar med puls och rörelse. David Svensson fortsätter:

– Jag ser stationen som en bild av en stads puls och dess liv. Människor som förflyttar sig med kollektivtrafiken, på väg mellan olika platser i ett ständigt pågående flöde.

pil
Visning av konsten på station Stockholm Odenplan

Varje vecka arrangerar SL gratis visningar av konsten på Stockholm Odenplan och Stockholm City, där du har möjlighet att höra mer om fjorton konstnärers verk.

Torsdagen den 7 mars klockan 14.00 och söndagen den 17 mars klockan 14.00 visas station Stockholm Odenplan med bland annat konstverket Life Line. Samling i biljetthallen mot Odenplan. Visningen tar en timme och kostar inget utöver en SL-biljett för att ta dig ner på stationen. Läs mer på slkonst.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro