ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ännu en jurist går i styckmordsmål

TT · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I augusti avsatte han en rådman för jäv i fråga om de så kallade styckmordsläkarnas rätt att begära statligt skadestånd.

Nu avgår Erik Ternert själv, chef i Attunda tingsrätt, som domare i målet — på grund av jäv.

Orsaken är att Ternert i fjol diskuterade målet med en byråchef hos justitiekanslern (JK).

- Det finns ett uns av sanning i att jag diskuterat preskriptionsinvändningen med en byråchef under en middag, säger Ternert till den juridiska nyhetstjänsten PointLex.

Rådmannen fick avgå sedan just JK anklagat honom för jäv.

Styckmordsläkarna har krävt 40 miljoner kronor i skadestånd av staten. De anser att de har fått sina liv förstörda av en lång rad fel och missgrepp med början i åtalet för styckmordet på Catrine da Costa 1988.

I en mellandom i april slog Attunda tingsrätt fast att skadeståndstalan inte är preskriberad och därför kan prövas.

JK ansåg motsatsen och vände sig även mot formuleringar i domen i en inlaga till tingsrätten. Bland annat kan rådmannens sätt att uttrycka sig i domen uppfattas som "sympatiyttringar" för läkarna, ansåg JK.

I en debattartikel i Expressen angavs att Ternert försökt förmå byråchefen "att till varje pris motarbeta läkarnas talan".

Själv säger dock Ternert att vad som diskuterades var JK:s vilja att avstå preskriptionsinvändning i utbyte mot att läkarna bytte juridiskt ombud.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro