ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anonym sajt hänger ut brottsoffer – ägs av topp i SD:s ungdomsförbund

Hugo Ewald/Linnéa Borgert · 8 Feb 2017
Uppdaterad 8 Feb 2017
Findel Madison till höger.

Findel Madison till höger. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Metro


En nystartad sajt som hänger ut brottslingar visar bilder på brottsoffer, dåligt maskerade och lätt igenkännbara. Bakom sajten står Findel Madison, ledamot i Sverigedemokraternas ungdomsförbunds verkställande utskott och anställd på Sverigedemokraternas gruppkansli i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”[Vi] syftar till att påvisa de ofta bedrövligt låga straffsatserna för sexualbrott och annan grov och vedervärdig kriminalitet. Sajten syftar även till att visa vilka våldtäktsmännen och pedofilerna egentligen är och varna det svenska folket för vilka man bör hålla sig undan.” Så beskriver sig en nystartad webbsida som registrerades tidigare i februari.

Sajten har ett proffsigt utseende, och rubriker som ”Lämnade man, barn och villa för tiggare – blev våldtagen” och ”Svensk kvinna grovt våldtagen av åtta eritreaner”. I artiklarna hängs brottsoffren ut på bild i flera fall, och de dömda brottslingarna hängs ut med namn, bild och personnummer. På bilderna är brottsoffrens ögon täckta med en svart rektangel, men de går fortfarande att identifiera. Metro har i flera fall kunnat bekräfta att bilderna faktiskt föreställer de dömda brottslingarna och brottsoffren.

Tonen på sajtens kommentarsfält är ofta hård, som till exempel i en artikel som handlar om hur en kvinna som blivit våldtagen av en utländsk man hon varit i en relation med. ”Som man bäddar får man ligga stämmer tydligen i detta fallet.”, skriver en privatperson.

Registrerad som sidans ägare är Findel Madison, som har en topposition inom Ungsvenskarna. Ungsvenskarna är Sverigedemokraternas ungdomsförbund som grundades 2015 efter att Sverigedemokraterna uteslöt sitt tidigare ungdomsförbund SDU. Madison jobbar för Sverigedemokraternas gruppkansli i riksdagen, någonting Metro kan bekräfta.

När Metro når Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson berättar han att han inte ser några problem med webbsidan.

– Det ligger i linje med vår politik så jag ser inga problem med det här initiativet. Han vill synliggöra de absurda domarna, säger Andersson.

Hur ser du på att offren läggs ut på bild?

– Det är inget offer som syns, det är censurerade bilder.

Men vi har kunnat identifiera flera av dem.

– Vem som helst kan gå in i de här domarna och hitta informationen.

Findel Madison har i ett sms till Metro kommenterat webbsidan.

”Få saker som gör mig så upprörd och ledsen som det faktum att många som begår grova vålds- och sexualbrott kommer undan med barnsligt låga straff. Därför har jag, i egenskap av privatperson, registrerat en domän under vilken de löjligt låga straffsatserna avses belysas. Innehållet på sajten grundas i offentliga handlingar som bekanta till mig sammanställt. Syftet är att synliggöra det faktum att våldtäkt mot barn kan ge så lite som två månaders fängelse.”

Under onsdagskvällen stängde Sverigedemokraterna ner sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro