ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anonyma prov ska ge rättvisare betyg

Johan Mårtensson, Conny Emmelin · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

För att minska risken för särbehandling testar Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg ett anonymt provsystem. Bakom projektarbetet står tre elever på samhällsprogrammet på skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Alla lärare vi frågade tyckte att det lät som ett bra system eftersom de kan ha förutfattade meningar. Det är lätt att det ligger i bakhuvudet om man sätter betyg, säger Ofelia Widgren, en av eleverna bakom systemet.

Genom att anonymisera proven får lärarna först efteråt veta vem som skrivit vad - och alla misstankar om särbehandling kan uteslutas. Eleverna får ett nummer som kopplas till klasslistan istället för ett namn.

– Vi tar studenten till sommaren men vill sätta bollen i rullning. Vårt mål är att det ska bli permanent, säger Ofelia Widgren.

Rektor Raimo Hiltunen är positiv och gett klartecken för testet. 

– Om det finns en farhåga för att man blir bedömd utifrån vem man är snarare än vad man presterat skulle det kunna vara ett komplement, säger han.

På Jacobsskolan i Hässleholm har man haft ett anonymt provsystem i några år på de flesta ämnena.

– Det blir så rättvist som möjligt för eleverna och de tycker att det är tryggt, säger Christel Wadbro, lärare i svenska och engelska. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson, Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro