ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anonymt tips bakom nya mutmisstanken

Fredrik Beckman · 5 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
Nu håller åklagare Nils-Eric Schultz förhör.

Nu håller åklagare Nils-Eric Schultz förhör. Foto: Scanpix


Tjänsteman på trafikkontoret i Göteborg misstänkt för att ha tagit emot muta. Anonymt tips ledde till fram till mannen. Första anonyma tipset som leder till mutmisstanke. Åklagaren Nils-Eric Schultz håller förhör.

klar

Artikellänk är kopierad

En kommunal tjänsteman på trafikkontoret i Göteborg misstänks för att ha tagit emot en muta av ett företag. Åklagaren har hållit ett inledande förhör med mannen och ska hålla ett andra under onsdagsförmiddagen. – Han har i sin tjänst tagit emot något som jag inte tycker att han borde ha gjort. Det är från en leverantör, jag vill inte säga vilket företag. Men det är inte något företag i byggbranschen, säger stadsåklagare Nils-Eric Schultz. Mer vill inte Schultz säga innan förhöret. Det kommer att bli fler som delges misstanke om brott i härvan. En person på företaget som ska ha gett gåvan är misstänkt för bestickning. Den här senaste i raden av muthärvor i Göteborgs kommun kunde grävas fram tack vare ett anonymt tips, det är det första anonyma tipset som har lett så långt i någon av mututredningarna. – Det kom en anonym skrivelse för någon månad sedan. Den kom först till Skatteverket som sände den till oss, säger Nils-Eric Schultz. – Det är ju lite grannlaga när det är anonymt, tipset gällde också flera i styrelsen. Jag tyckte att det fanns tillräckligt med substans för att gå vidare med det här. Schultz tycker att det är svårt med anonyma tips, eftersom utredarna inte kan ställa kontrollfrågor. – Det måste vara bra innehåll för oss att arbeta för att kunna gå vidare. Samtidigt har han förståelse för dem som vill vara anonyma. – Jag respekterar om man inte vågar eller vill. Det blir en stor händelse som man kanske inte vill gå igenom. Det är en oro och rädsla som är fullt förståelig. Samtidigt har Göteborgs stad sedan några veckor instiftat en whistleblower–funktion, just för att man ska kunna anmäla oegentligheter i kommunen anonymt. Till i slutet av förra veckan hade tre anmälningar kommit in, en av dem var anonym.

Metro har inte kunnat nå den misstänkta tjänstemannen för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro