ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anorexi hyllas på nätet

Marijana Dragic · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hanna Fridén, metrobloggare, har kämpat med ­ät­stör­ningar i flera år. Hon är starkt kritisk till sajterna. – Pro anasi­dorna håller folk från att bli friska.

Hanna Fridén, metrobloggare, har kämpat med ­ät­stör­ningar i flera år. Hon är starkt kritisk till sajterna. – Pro anasi­dorna håller folk från att bli friska. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Sajter som inspirerar tjejer med anorexi växer lavinartat på nätet. – Sajterna uppmanar till destruktiva beteenden, säger Lauri Nevonen på Capio anorexicenter.Fenomenet kallas pro ana, en förkortning av pro anorexia, och lyfter fram sjukdomen som ett ideal. An­vändarna ser sitt beteende som en livsstil – inte en sjukdom. Experter som Metro har talat med varnar för konsekvenserna. – Jag tror att det finns smittoeffekter. Här söker man stöd för att bli sjukare, säger Lauri Nevonen, forsknings- och utvecklingschef på Capio anorexiacenter.  En av sajterna Metro besökt har 6 400 medlemmar. Cecilia Sjöström och Tove Svantesson vid Göteborgs universitet har undersökt pro ana-sajter på nätet. Enligt dem ökade antalet medlemmar på en av dessa sajter med 100 personer per vecka under en tio-veckors-period.

Sidorna vänder sig till personer med ätstörningar. De innehåller tips på självkontroll och hur man döljer att man inte äter för omgivningen. – Moraliskt är det helt förkastligt att publicera den här typen av material. Det är att glorifiera sjukdomen, säger Lauri Nevonen. 

Han är orolig.– De här sidorna inspirerar snarare än förskräcker. För en del av användarna kan det fungera som ett socialt nätverk.

"Jag hade nog varit död nu"

FRISK. För sju månader sedan blev Evelina Hagelin friskförklarad från sin anorexi. Vägen dit var lång och upptäckten av pro ana sidor på internet höll på att kosta henne allt slit. Men eftersom hon redan gick i terapi när hon upptäckte sidorna klarade hon sig.– Men tack och lov var jag tillräckligt frisk för att bli ledsen av vad jag såg. Skulle jag ha hittat dit innan jag hade insett att jag var sjuk så hade jag förmodligen varit död nu, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro