ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ansiktet avslöjar dig

Anna Westberg · 27 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ny forskning slår fast att ansiktsuttryck avslöjar den som försöker att luras, men inte på det sätt vi tidigare trott. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Ny forskning slår fast att ansiktsuttryck avslöjar den som försöker att luras, men inte på det sätt vi tidigare trott. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SCANPIX


Ny forskning visar hur man ser att någon ljuger

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kan vi se vem som ljuger och vem som inte? Det är i vilket fall inte en flackande blick, en svettig panna eller pinocchio-näsa du ska söka efter. Ny forskning slår fast att ansiktsuttrycket avslöjar den som försöker att luras – men inte på det sätt vi tidigare trott. Forskningen, ledd av Stephen Porter, professor i rättspsykiatri Dalhousie University i Canada är den första omfattande studien som avslöjar lögner genom att tyda signaler i ansiktet, och stödjer bland annat teorier av Charles Darwin (”att vi inte kan skapa uttryck i ansiktet bara för att vi vill”), skriver Science Daily.2006 gick Michael White ut offentligt i TV och berättade om sin gravida hustru som hade försvunnit spårlöst. Förtvivlat sa han i TV-rutan att han skulle hitta henne. Tre dagar senare bröt hans ilska sorgen och han sa att han var fruktansvärt trött på polisutredningen och att han skulle gå och finna sin hustru på egen hand. Han ledde då volontärsökare direkt till hennes kropp, och greps direkt av polisen.

Han hade ljugit rakt igenom. När professor Porter och hans team analyserade Whites bön, bit för bit, uppmärksammade de ilska och avsky i hans blick som de flesta av tittarna inte kunnat urskilja. ”Ansiktsmusklerna är inte aktiverade vid äkta känslor”– Ansiktsmuskulaturen är så mycket mer komplex än någon annanstans i kroppen och det är vissa muskler vi inte kan kontrollera. Dessa muskler är inte aktiverade vid äkta känslor – de går helt enkelt inta att aktivera, säger Leanne ten Brinke, student i experimentell psykologi, som deltagit i forskningen. Med Darwins teori i bagaget valde professor Porter och ten Brinke ut vuxna människor att titta på bilder rankade som ”glada”, ”sorgliga”, ”hemska” och ”vidriga” och blev sedan ombedda att svara med sanna eller osanna känslor. Reaktionerna blev analyserade av observatörer som inte kunde se bilderna, samtidigt som allt filmades. De 697 klippen blev noggrant analyserade klipp för klipp. Svårast att fejka ilska och rädslaResultatet blev att ingen av deltagarna fullständigt kunde förfalska sin sinnesstämning. Vissa känslor var svårare att fejka än andra; glädje är lättare att fejka än ilska och rädsla. Forskarna kunde se mycket snabba glimtar på en 5:edels till en 25:edels sekunds utryck som blottade de äkta känslorna. ”Ansiktsuttrycket förändras sakta och det ”äkta ansiktet” börjar sakta visa sig, säger ten Brinke. Glimtarna av oäkta uttryck syns oftast enbart i övre eller undre delen av ansiktet. Ten Brinke betonar att det är helt avgörande att följa upp med rätt frågor där man frågar om varför personen känner som den gör för att vara helt säker på tolkningen. Meningslösa ansiktsutryck kan nämligen uppstå även vid äkta känslor. Kan användas i alla möjliga situationer

– Den här metoden kan användas inom alla möjliga situationer och områden; i vardagen, i polisförhör och domstolar, säger Professor Porter. Forskningsteamet håller nu på att analysera över 60 videor på kända bedragare från Canada, England, Australien och USA. – Det är för att ge polisen en mer objektiv syn på om dessa personer ljuger eller inte, förklarar ten Brinke.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro