ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anställda tvingades äta döda parkdjur

Jenny Sköld · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Anställda tvingades äta döda parkdjur

Anställda tvingades äta döda parkdjur


Djurvårdare på Ölands djurpark arbetar under slavliknande förhållanden. Samtidigt lever parkens vd i lyx på avkastningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Just när skandalen om vanvård av djur på Ölands djurpark briserat kommer nu nästa bomb. Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet arbetar personalen i parken under slavliknande förhållanden. De tvingas också äta kött från döda parkdjur och mat som egentligen var tänkt för aporna.  

Samtidigt har parkens vd Barbro Hägg plockat ut 25 miljoner kronor i lön och aktieutdelningar de senaste fem åren. Vd: står också som ägare till tio person- och veteranbilar, tre fastigheter på Öland och bor själv i bor själv i en 312 kvadratmeter stor sekelskiftesvilla, skriver Aftonbladet. 

– Ölands djurpark är en framgångssaga. Men bara för ett fåtal personer, säger Mats, som tidigare arbetat på parken, till tidningen.

Tidigare i veckan kom larmet om att djuren på Ölands djurpark vanvårdats. De har hållits i för trånga utrymmen, inte fått tillräcklingt med mat och vatten och avlivats med slagträ för att spara pengar. 

Uppgifterna som nu framkommit om hur de anställda har det är kanske än mer besvärande för parken.

– Man pratar om att djuren behandlas illa, men folk skulle bara veta hur de ­anställda har det, säger Aftonbladets källa till tidningen. 

Enligt honom ska gästarbetare från Östeuropa arbeta tolv timmar om dagen, även om de är sjuka. Annars får de "sätta sig på vändande buss hem".

En annan källa berättar att de gästarbetande djurskötarna får en timpenning på runt 20 kronor efter matavdrag och skatt. Maten, som ingår i kontraktet, lagas ibland på djur från parken som dött. Det har också hänt att mat som skänkts till aporna av lokala handlare, i stället skickats till gästarbetarnas kök.

Parkens veterinär har tidigare i veckan bemött kritiken mot djurhållningen. 

”Som parkens veterinär besöker jag parken minst en gång i veckan, för kontroll av djuren och djurhållningen. Dagligen sker det kontroll av djurskötseln genom personal på plats och jag genomför kontroll av djurskötseln vid mina återkommande besök, skrev Karl Johan Nordfeldt, djurparksveterinär i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro