ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anställde unga för att begå brott

Evelina Olsson · 11 Okt 2013
Uppdaterad 11 Okt 2013
Säljtavlan med texten ”Alla är kunder hos oss. De vet bara inte om det”. 

Säljtavlan med texten ”Alla är kunder hos oss. De vet bara inte om det”.  Foto: Polisen


Unga killar och tjejer anställdes för att begå brott. Nu åtalas 24 personer från företaget 118  108 för bland annat grovt bedrägeri.

klar

Artikellänk är kopierad

I åklagarnas förundersökning på sammanlagt 14 000 bilder finns en rad bilder inifrån företaget, bland annat när misstänkta inhandlar elektronikvaror till firman.
I åklagarnas förundersökning på sammanlagt 14 000 bilder finns en rad bilder inifrån företaget, bland annat när misstänkta inhandlar elektronikvaror till firman.Foto: Polisen
En av huvudmännen.
En av huvudmännen.Foto: Polisen

Motiverade av slagorden på whiteboardtavlan, ”Alla är kunder hos oss. De vet bara inte om det”, skickade de anställda ut bluffakturor till ett värde av 15 miljoner kronor under ett års tid. 

Åtalet är det första som polisoperationen Draupner genererat i jakten på bluffakturabedragarna i Sverige. 

–  Jag var glad över att ha fått jobb. Min mamma var stolt över mig. Jag har mått så dåligt senaste året när jag inte fått något jobb. Och så bara kom detta så tänkte jag fan, nu vänder det, nu vänder det, säger en kvinna i förhör. ►Erbjöds rabatt om hon drog tillbaka anmälan

Polisen slog till mot företaget i januari i år efter en tids spaning. Fyra personer greps på Sturups flygplats i samma stund som de skulle stiga ombord på ett semesterflyg till Kanarieöarna. 

–  Förhoppningsvis får detta en avskräckande effekt för de som planerar att begå den här sortens brott. Vi har numera ett samlat grepp och resurser för att arbeta mot denna typ av brottslighet, säger Anna Palmqvist, kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren, huvudansvarig för utredningen tillsammans med kammar-åklagare Bo Albrektsson vid Malmö åklagarkammare.

Ett fyrtiotal personer har figurerat som misstänkta i utredningen, majoriteten av dem hade rollen som säljare. Uppdraget var att ringa upp företrädesvis äldre lantbrukare, skogsägare och enmansföretagare och hänvisa till ett tidigare ingånget avtal. Oavsett vad de uppgav skulle fakturor skickas ut. 

–  De som vi nu åtalat  påstår vi förstod att det som de gjorde var olagligt. I resten av fallen har vi inte kunnat styrka detta fullt ut, säger Anna Palmqvist.

I den omfattande förundersökningen på över 14 000 sidor framgår det att företagets säljare tvingats skriva under ett tystnadspliktsavtal innan de tillträdde sina tjänster. Utöver de anställda säljarna har företaget också haft en praktikant från arbetsförmedlingen. 

Huvudförhandlingen inleds och beräknas pågå hela hösten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro