ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antal ouppklarade mord fördubblade

Clarence Frenker · 25 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
I början av 2004 dödades en kvinna och en ung pojke i Linköping. Mördaren i det mycket uppmärksammade fallet är fortfarande på fri fot. Varje år lyckas cirka 20 mördare undkomma rättvisan. För 15 år sedan var det tio stycken.

I början av 2004 dödades en kvinna och en ung pojke i Linköping. Mördaren i det mycket uppmärksammade fallet är fortfarande på fri fot. Varje år lyckas cirka 20 mördare undkomma rättvisan. För 15 år sedan var det tio stycken. Foto: Jack Mikrut/scanpix:


Dubbelt så många olösta fall sedan 1990-talet. Grupp ledd av Leif GW Persson ska reda ut vad som gått fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet ouppklarade mord har fördubblats sedan mitten av 1990-talet. I genomsnitt är det i dag cirka 20 mördare som årligen lyckas undkomma rättvisan medan motsvarande siffra för 15 år sedan var tio stycken.

– Vi ser en sjunkande trend och jag upplever det som oerhört bekymmersamt. Det innebär att tio fler grupper med anhöriga varje år inte får ett avslut, samtidigt som det är ett slags mätare på polisens förmåga att lösa brott över huvud taget, säger Ingemar Isaksson, chef för riksmordkommissionen.

Rikspolischefen Bengt Svenson är medveten om problematiken. Därför har en grupp ledd av kriminolog Leif GW Persson fått i uppdrag att reda ut vad som gått fel i flera tidigare olösta mordfall.

Bengt Svenson vill inte spekulera om orsaken, men pekar på ett antal hypoteser. Bland annat att mord relaterade till den undre världen blivit allt vanligare.

Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall och den som tagit fram siffrorna för utvecklingen, håller med. I den undre världen är gärningsmännen oftare lejda mördare som är svåra att hitta. Men han tror även att förändrade levnadsmönster spelar in.– På olika sätt får vi allt fler ytliga kontakter som vi inte känner, både via nätet och på krogarna. Det försvårar polisens utredningsarbete, säger Mikael Rying.

Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert
Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

Analys: Vi måste få veta orsaken

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg om den dåliga utvecklingen för lösta mordfall i Sverige

Mord är mord och har alltid varit högprioriterat inom all polisverksam­het. Uppklaringsprocenten för just mord är en tydlig markör för hur rättsstaten mår och justitieminister Beatrice Ask har därför helt rätt när hon talar om det dödliga våldets starka symbol-värde. Men samtidigt som hon höjer straffskalan och slopar preskriptionstiden för mord så befinner sig alltså svensk polis på ett sluttande plan när det gäller det allvarligaste brott som vi har. Det är därför kriminalpolitiskt omöjligt att stillatigande acceptera att en katastrof väntar runt hörnet.Ansvaret vilar ytterst på justitieministern och de politiska direktiv som hon ger i bland annat sitt regleringsbrev till polisen. Rent operativt så handlar det dock om ett ansvar som vilar mycket tungt på rikspolischefen och de länspolismästare som har att organisera sina resurser ute på de enskilda polismyndigheterna. I dag vet vi att det är så här illa men vi vet väldigt lite om orsakerna bakom det. Handlar det till exempel om att morden har ändrat karaktär eller om att resurserna prioriteras fel inom polisen? Under alla omständigheter så har svensk polis blivit sämre på att klara upp mord och ett svar måste levereras mycket snart.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro