ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antalet drunkningar bland unga män ökar

Jenny Sköld · 29 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

10 personer har drunknat på tre dagar

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet drunkningsolyckor har stigit hastigt med sol och värmen de senaste dagarna. Bara sedan i lördags har minst 10 människor drunknat. Men det är inget som är ovanligt, menar Karin Brand på Livräddningssällskapet, är det inget ovanligt vid varmt väder i juli.Men i år har antalet drunknade män över 50 minskat. I stället är det unga män som är överrepresenterade i drunkningsolyckor. Orsaken är att de tar för stora risker, menar Karin Brand på Livräddningssällskapet.– Ett annat vanligt misstag bland unga män är att man dyker ner i kallt vatten efter att ha legat i solen. Det kan bli en enorm stress för kroppen och leda till att man få panik, säger hon.– Det kan också bero på att unga människor badar på ett annat sätt i dag. Det är inte så mycket motionssim utan mer lek och äventyrsbad. När de plötsligt får för sig att ge sig ut på längre sträckor upptäcker de försent att de inte orkar.

Av de 10 olyckor som förekommit de senaste dagarna var tre kvinnor. Av de omkomna var tre stycken över 40.

HÄR SKEDDE DRUNKNINGSOLYCKORNA:LördagHALMSTADPå lördagen drunknade en 70-årig kvinna i vattnet vid Trönninge strand utanför Halmstad. Hennes väninna slog larm, men trots återupplivningsförsök gick kvinnans liv inte att rädda. IDREEn man född 1941 drunknade enligt Dala-Demokraten på lördagen i den avskilt belägna Burusjön i Idrefjällen.OXELÖSUNDEn kvinna född 1980 hittades död på 26 meters djup efter en dykolycka i Oxelösund på lördagen.

SöndagRÄTTVIKPå söndagen drunknade en 33-årig man utanför Rättvik när han föll ur en båt, vars motor var i gång. Båten snodde runt och träffade mannen, som sedan omkom. LESJÖFORSEn man i 30-årsåldern drunknande i Smeddammen i Lesjöfors i Värmland, söndag.DEGERFORSEn 64-årig man drunknade i sjön Möckeln vid Degerfors i Värmland på söndagseftermiddagen, enligt Karlskoga-Kuriren. När mannen lyftes upp från sjöbottnen hade han legat där i tjugo minuter. Hans liv gick inte att rädda. MÄLARHÖJDENVid Mälarhöjdens badplats i Stockholm hittades en ung man på söndagskvällen död i vattnet av en annan badare.

MåndagMALMÖ En man, född 1981, drunknade på Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö på måndagskvällen. En bartender som sett mannen simma ut slog larm strax efter klockan 22. Räddningstjänsten hittade honom i vattnet drygt en kvart senare. Hans liv gick då inte att rädda.

SUNDSVALLEn 38-årig man drunknade i Selångersån i centrala Sundsvall på måndagseftermiddagen, uppger Sundsvallspolisen för TT.Enligt vittnesuppgifter ramlade han i vattnet vid halvfyra-tiden. Räddningstjänstens personal hittade kroppen på botten, några meter från platsen där mannen föll i.

GÖTA ÄLV En 34-årig man befaras ha drunknat i Göta älv i Vänersborg på måndagskvällen. Vittnen har sett hur mannen gav sig ut på en simtur vid Vargön och sedan försvann.Sökandet är avblåst.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro