ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antalet flyktingar och migranter ökar i Grekland

Valerie Kaspersen · 29 Apr 2018
Uppdaterad 29 Apr 2018

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är läget i Grekland ansträngt. Antalet migranter och flyktingar, många från Syrien och Irak, ökar igen. – Många av de som kommer är sårbara, säger Boris Cheshirkov vid FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland, till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

I år har cirka 10 000 flyktingar anlänt till Grekland och UNHCR räknar med att nära 55 000 människor är fast i Grekland. De som kommer till Grekland blir kvar där och skickas inte tillbaka till Turkiet, vilket var tanken med EU:s och Turkiets flyktingavtal som trädde i kraft för två år sedan, rapporterar SR.

På ön Lesbos beskriver man läget som allvarligt. Boris Cheshirkov vid UNHCR påpekar att många bor på gatan och att det även finns hygieniska problem. – Förutom att lägren är överfulla har vi också problem med hygienen. Barnfamiljer bor i vissa fall i små tält, säger Boris Cheshirkov till SR.

Var fjärde flykting eller migrant beräknas vara barn och kommer direkt från kriget i Syrien. Många tar nu landvägen mellan Turkiet och Grekland.

– Många av de som kommer är sårbara. Vi ser gravida kvinnor och människor i rullstol, säger Boris Cheshirkov till SR.

Greklands högsta förvaltningsdomstol beslutade sig nyligen för att häva regeln om att låta nyanlända ta sig vidare till fastlandet från öarna. Beslutet har skapat oro i landet, då man är rädd för att fler ska försöka resa över Egeiska havet.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro