ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antalet mobilstölder ökar rekordartat

Aron Andersson · 25 Jan 2013
Uppdaterad 25 Jan 2013

Foto: Scanpix


Antalet stulna mobiler ökar rekordartat. De dyra smartmobilerna är ett lätt byte för ficktjuvar. De flesta har bättre koll på sin plånbok”.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2011 anmäldes över 31 000 mobiltelefoner stulna, bara i Stockholm, och för 2012 kommer den siffran att ha ökat med över 5 000 tror polisen. – Det är ett lättstulet, dyrt föremål som folk inte har koll på. Den är framme hela tiden. Du sitter inte med din plånbok i örat stup i kvarten, säger Peter Enell, kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm, till Metro.

Det är ofta mindre ligor eller grupper på 2–5 personer som stjäl mobiltelefoner. Genom att först bevaka offret vet de precis var mobilen befinner sig. Eftersom de smarta mobilerna kostar uppåt 8 000 kronor i dag är det ett lockande byte för ficktjuvarna.

Det finns appar till moderna mobiler som via en dator eller en annan telefon kan peka ut var den stulna mobilen befinner sig. Ett exempel är ”Hitta Iphone”. Men det är ingen funktion att förlita sig på menar Peter Enell. – Du kan inte anlita en polis för att åka och leta efter mobilen någonstans. Det är om du tappar den eller blir bestulen och får direktkontakt med en polis. Med tanke på hur många mobiler som stjäls hjälper det inte att förlita sig på appen. Det enda som hjälper är att hålla reda på sina grejer, säger han.

Dessutom menar han att det är viktigt att lösenordsskydda sin mobil, eftersom den som stjäl mobilen annars väldigt enkelt sätter den i flygplansläge, vilket gör det nästan omöjligt att spåra telefonen.

► LÄS MER: Då slår tjuvarna till

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro