ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antalet poliser i Sverige sjunker: “Läget är akut

Filip Häggberg · 14 Aug 2017
Uppdaterad 14 Aug 2017
Rikspolischefen Dan Eliasson har fått ta emot mycket kritik det senaste året.

Rikspolischefen Dan Eliasson har fått ta emot mycket kritik det senaste året. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/Fredrik Sandberg/TT


Regeringen påstår att Sverige har fler poliser än på 20 år. Men det stämmer inte, enligt Sydsvenskan. Nu slår polisfacket larm om massavhopp. Läget är akut, det har aldrig varit så illa”, säger ordföranden för Polisförbundet Syd till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

I januari 2015 slogs landets länspolismyndigheter ihop till en nationell – och sedan förra sommaren har det rapporterats om en poliskris.

Regeringen har försvarat sig, bland annat har den före detta inrikesministern Anders Ygeman hävdat att Sverige har fler poliser än på 20 år.

Men det stämmer inte. Sydsvenskan har tagit del av polisens egen statistik, som visar att Sverige har färre poliser i tjänst än för fem, sex år sedan. I december 2010 fanns det 20 292 poliser – i juli 2017 fanns det 19 751.

– Läget är akut! Det har aldrig varit så illa, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Syd, till Sydsvenskan.

Det finns två skäl till att poliserna blir färre. Ett är att Sveriges tre polisskolor inte kunnat fylla sina platser – det är inte tillräckligt många som klarar testerna. Ett annat är att många hoppar av, bland annat på grund av missnöje med sin arbetssituation.

– Det gör mig djupt oroad att vi inte ens klarar att fylla på med nya poliser så att det åtminstone blir plus minus noll, säger Sophia Willander.

Höjda löner och bättre arbetsvillkor är det enda sättet rekrytera nya, bra poliser och att locka tillbaka de som slutat, enligt Willander.

– Vi attraherar inte de personer vi vill ha, säger hon.

En ny polisassistent får i dag en lön på runt 25 000 kronor i månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro