ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anti-åldringsmetoder ska göra oss friska längre

TT · 29 Jul 2014
Uppdaterad 29 Jul 2014
Forskare vill försöka utöka den friska livstiden.

Forskare vill försöka utöka den friska livstiden. Foto: TT


Att manipulera bort effekterna av sitt åldrande kan låta som science-fiction. Men för möss finns redan kunskapen. Nu efterlyser amerikanska forskare en ny åldringsforskning — med målet att föra över metoderna till människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi lever allt längre. År 2050 kommer befolkningen över 80 år att ha trefaldigats. Men frågan är hur vi kommer att må. Kommer vi att kunna hålla de krämpor och sjukdomar som kommer med åldern ifrån oss?

Det kan bli möjligt, tror en grupp amerikanska forskare och argumenterar i tidskriften Nature för att åldringsforskningen måste inta ett nytt, mer övergripande fokus, och få mer resurser. "Allmänna medel måste investeras i att utöka den friska livstiden genom att bromsa åldrande", skriver forskarna och tillägger att samhället annars står inför en demografisk kris.

Utifrån den kunskap som finns borde flera anti-åldrings-åtgärder kunna bli föremål för kliniska tester, anser forskarna vidare.

– Inte alls dumt. Vi vet tillräckligt om riskerna och om vad som håller oss friska. Nu måste vi också visa att det är sant i kontrollerade studier, säger Bengt Winblad, överläkare och professor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Dels genom minskat kaloriintag och dels genom genmanipulation har forskare redan lyckats förlänga det friska livet hos möss. En utmaning är nu att översätta kunskaperna till mänskliga förhållanden — något som är betydligt svårare, förklarar Winblad.

– När det gäller genterapi är vi inte riktigt framme vid att kunna behandla människan ännu.

Lars Andersson, professor i åldrande vid Linköpings universitet, tycker att forskarna har en poäng när de efterlyser ett bredare fokus, där det inte bara fokuseras på en sjukdom i taget. Men han reserverar sig samtidigt:

– Man för en argumentation som naturligtvis utgår från det egna perspektivet och som framställer det som potentiellt väldigt framgångsrikt.

I Göteborg har studier om faktorer som påverkar åldrandet genomförts sedan 1971. Enligt dessa har ekonomiskt välstånd och förbättrade livsvillkor till viss del redan skjutit fram åldrandet. 70-åringar är betydligt friskare i dag än för 40 år sedan, förklarar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för det tvärvetenskapliga forskningscentret Agecap vid Göteborgs universitet.

– Jag tror att det är helt solklart att medellivslängden kommer att gå närmare och närmare 100 år.

Kommer det att finnas mer direkta sätt att skjuta upp åldrandet i framtiden?

– Jag tror att man kommer att hitta mediciner, kanske inte mot åldrande som helhet, men mot delar av det.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro