ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Anti-etablissemang och vänsterprofil: Här är Mexikos nya president

Valerie Kaspersen · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018
Amlo har ställt upp tre gånger i presidentvalet i Mexiko.

Amlo har ställt upp tre gånger i presidentvalet i Mexiko. Foto: IBL


Under helgen vann vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador presidentvalet i Mexiko. Enligt preliminära resultat fick han 53 procent av rösterna. Det här är Mexikos nya president – punkt för punkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är han? Andrés Manuel López Obrador är mer känd som AMLO, en akronym för hans namn. Han kommer inte från den politiska eliten i landet, utan är född och uppvuxen i en liten by i Tabasco vid Gulfkusten.

Hans politiska karriär Han började sin politiska karriär under 70-talet som aktivist. Han var en stor förespråkare för Mexikos urbefolkning och sågs ofta under demonstrationer. Han blev Mexiko citys borgmästare 2000. Han har vid flertal tillfällen anklagats för att vara en populist och nationalist som vänder kappan efter vinden.

Han har ställt upp i presidentvalet totalt tre gånger. 2006, 2012 och 2018 och är den enda kandidaten med en tydlig vänsterprofil i det här valet under flera decennier.

Vad vill han? Amlo har marknadsfört sig själv som “anti-etablissemanget”. Under presidentvalet har han vid flera tillfällen pratat om “the power mafia” i landet. “The power mafia” refererar till korruptionen i Mexiko, då mer bestämt oppositionen, företagare och andra högt inflytelserika personer i Mexiko. Dessa vill han bryta ner och ändra på. – Han står för en bättre fördelning av rikedom, men hans valfrågor har varit mot våld och korruption, säger Edme Dominguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.

När det gäller drogkartellerna i Mexiko vill Amlo gå åt ett annat håll än vad regeringen tidigare har gjort. Hittills har regeringen gett militären i landet allt de har för att stoppa droghandeln, något Amlo sagt inte fungerar. Han har istället vid tillfälle yttrat att man borde införa amnesti för vissa av knarkkungarna.

Förutom det har han lovat att dubbla pensionen för de äldre i landet, samt öka antalet stipendier för studerande i landet.

Relationen till TrumpTonen gentemot grannlandet och dess president har växlat mellan kall och varm. Amlo har under hela kampanjen påpekat att han ska “sätta Trump på plats”. Under hans segertal å andra sidan önskade han goda relationer med USA. “Vi kommer alltid bedriva en vänskaplig relation med USA, som alltid bottnar i ömsesidig respekt och i försvar för de mexikaner som jobbar i landet”, sa Amlo under sitt segertal.

Donald Trump gratulerade Amlo till vinsten på Twitter och öppnade dörren för ett samarbete mellan länderna. 

– Relationen kommer att bli svår, eftersom Mexiko är fruktansvärt beroende av USA. Det finns många delar i handelsförhandlingarna som inte alls är klara och jag tror inte att den förhandlingen blir så lätt då Trumps krav kommer att påverka flera nyckelindustrier i Mexiko, i fall man går med på dem, säger Edme Dominguez.

Förutom handeln är det invandringsfrågan och den berömda muren som kommer att kunna skapa konflikter mellan de två länderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro