ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antik pruttkonst – det sjukaste från Japan på länge

Metro · 21 Feb 2012
Uppdaterad 22 Feb 2012

Foto: Waseda University


Studenter på Waseda Universitetet i Japan ramlade nyligen över en gammal bild-rulle med ett minst sagt lite udda innehåll. Rullens berättelse heter Hegassen emaki” (ungefär prutt-slaget) och handlar enbart om folk som fiser på allt och alla.

klar

Artikellänk är kopierad

I verket, som tros ha skapats i slutet av Edo-perioden (1603-1868), sprider några oförskämda herrar ett stort antal välriktade fisar i alla möjliga riktningar och ställningar. ►SE BILDSPEL MED FLER BILDER UR "PRUTT-RULLEN" Höjdpunkten i historien är när de ondsinta prutt-gubbarna går till samlad attack mot en stackars familj. Fullständigt kaos uppstår när gaserna drar fram som värsta orkanvindarna.

Bloggaren Hashi har gjort lite efterforskningar och kommit fram till att det finns fler prutt-rullar än denna.  På 90-talet såldes en samling prutt-konst på ansedda auktionshuset Christie’s i London. Priset var 1500 dollar (cirka 10 000 kronor).

Någon djupare kulturell analys av denna ovanliga konstriktning har inte gått att finna. Det finns dock liknande verk från slutet av Edo-perioden där västerlänningar förnedras genom fis-attacker. Men som bloggaren Hashi påpekar: Vad det egentligen kokar ned till är en universell sanning: pruttar är roliga…

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro