ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antiloper flirtar med sina knän

Johanna Engman · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Antilophanar framkallar ett klickande ljud i knäna för att locka till sig honor.

Antilophanar framkallar ett klickande ljud i knäna för att locka till sig honor. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

God mat, ljuv musik och snygga kläder – bra raggningstekniker för både människa och djur. Senaste upptäckten är antilopers klickande knän. Om det är något för krogen återstår att se.Antilopers klickande kommer från hanens senor i knäna och han signalerar till det andra könet att han är stor och stark. Detta har engelska och danska forskare upptäckt som studerat Elandantiloper i Kenya, skriver Vetenskapsradion Sr.se.

Ljudet uppstår när en sena glider över benet och ljudet ska kunna höras flera hundra meter. Ju längre och kraftigare sena desto dovare ljud vilket forskarna tror signalera stora och starka hanar, skriver Vetenskapsradion.

Parningsritualer är inget ovanligt i djurvärlden och det liknar många gånger vårt eget beteende.

– Jag brukar jämföra det med försäljning. Om man går in i en butik inte tar man då och köper första bästa, man tittar runt lite först, säger Leif Lithander på Naturhistoriska museet i Göteborg, expert på parningsritualer.

Leif Lithander ger fler exempel på lustiga beteenden i djurvärlden:

Paradisfåglar – Har ett spel där hannanrna blåser upp sig och visar upp sin praktfulla fjäderdräkt och dansar för honorna.En av fågelarten Manakiner – Hanen tar hjälp av en annan hane som fungerar som lärling. Ena hanen sitter på en gren medan den andre flyger i luften och så turas de om. De hypnotiserar honan med sin dans och lockar honan till parning.Skorpinonsländan – Hanen måste ofta utsätta sig för fara och plocka en insekt ur ett spindelnät – det måste vara en bra present för att honan ska acceptera honom som partner.Ett pungdjur i Australien – Hanen satsar all sin kraft och energi på att para sig med så många honor som möjligt under parningssäsong. Han jobbar så hårt att allt immunförsvar försvinner och efter parningstiden dör pungdjuret av olika infektioner tumörer. Tångsnällan (släkt med sjöhästen) – Det är hanen befruktar kvinnnans ägg, men det är honan som för över sina ägg till hanen. Honan har en liten penis som hon stoppar in i mannens mage och för över sina ägg. Sedan utvecklas det ungar i en faderkaka som hanen sedan föder.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro