ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antipiratbyrån får spara IP-nummer

Kristoffer Rengfors · 18 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Registrering av IP-nummer är inte tillåtet. Det slår nu regeringsrätten fast när de nekar Antipiratbyrån prövningstillstånd. Något som går tvärtemot Ipred-lagen. Men Antipiratbyrån får fortsätta sitt arbete.

Regeringsrättens beslut innebär att tidigare domar från kammarrätten och länsrätten står fast. Antipiratbyråns metoder, som innebär att samla in och registrera IP-nummer till misstänkta fildelare, strider mot personuppgiftslagen eftersom IP-nummer kan kopplas samman med en fysisk person.Men ytterligare en faktor är att Ipred-lagen ger icke upphovsrättsinnehavare rätt att samla in uppgifter om misstänkta fildelare, något som går stick i stäv med de beslut som tagits i kammarrätten och länsrätten i den här frågan. Det innebär därmed att Antipiratbyrån fortfarande får spara IP-nummer i jakten på illegala fildelare.

Metro Teknik söker Antipiratbyråns talesman Henrik Pontén, som är på semester, för en kommentar men har ännu inte lyckats nå honom. Enligt Dagens Nyheter vill han dock inte kommentera domen.

Ifpis ordförande Lars Gustafsson säger till TT att Regeringsrättens beslut inte kommer ha någon inverkan.

- Vi fick ju sedan de här tillstånden av Datainspektionen. Dessutom har lagstiftningen ändrats från den 1 april, så vi behöver inte längre något tillstånd, säger Gustafsson.

I nästa vecka väntas beslut komma i det första så kallade Ipred-ärendet då Solna tingsrätt ska ta ställning till om personuppgifter sammankopplade med IP-numret till en server där ljudböcker spridits från ska lämnas ut eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro