ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Antipiraternas mardröm – nytt fildelningsverkyg

Kristoffer Rengfors · 24 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
One Swarm sköts helt i webbläsaren.

One Swarm sköts helt i webbläsaren.


klar

Artikellänk är kopierad

Ett nytt fildelningsverktyg har dykt upp på marknaden. Verktyget One Swarm är designat vid University of Washington med ett mål i sikte, att skydda användarna från att någon tar reda på vem som delar ut vilka filer.One Swarm öppnas i webbläsaren, ett litet insticksprogram är allt som behövs. Förutom att fungera som en klient för Bittorrent använder One Swarm ett nytt fildelningsprotokoll som kommer få antipiraterna att ligga sömnlösa under en lång tid. En del av protokollet går ut på att dela filer, via sina andra vänner. Något som gör det svårt för utomstående att följa trafiken.Till skillnad mot andra peer-to-peer-nätverk som finns i dag är One Swarm byggt för att användaren ska kunna skydda vem som tar reda på vilka filer som delas. Utvecklarna på University of Washington har precis släppt One Swarm löst för allmänheten, varför användarbasem ännu inte är särskilt stor.Med One Swarm skickas filer inte direkt mellan två användare. Istället skickas data i mindre paket via andra användare i nätverket. Den som söker efter en fil på nätverket behöver inte veta vem som har filen, bara att den finns tillgänglig inom han svärm av vänner inom One Swarm-nätet. När nedladdningen av filen börjar så skickas den i delar via flera andra One Swarm-användare på nätet. Det blir då mycket svårt för någon utomstående att se vem som skickar vad, och till vem.

Den som laddar hem något från en annan användare behöver aldrig veta vem som hade filen från början, och den som hade filen behöver inte veta vem som laddar hem den. Det kommer även vara oerhört svårt för en utomstående att se vem som skickar vad till andra användare. Det går även utmärkt att dela med sig av torrenter, eller enskilda filer direkt till sina vänner.För att bygga upp ett nätverk av vänner att dela filer med kan användarna importera kontakter från exempelvis Gmail. Det är bara importera vänner och titta på filer som finns hos vännerna, och hos vännernas vänner. Det går även att strömma video eller musik via nätverket. One Swarm känner även av codec från filmer direkt, så filerna kan spelas upp direkt i webbläsaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro