ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äntligen bra mat på terrassen

Carl Reinholdtzon Belfrage · 3 Apr 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Christina Blom


Matupplevelserna har varierat under åren på Linnéterrassen, fokuset har mest legat på öl. Men nu har en favoritkock intagit köket.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Linnéterrassen – 3 glober

För mig har Linnéterrassen alltid varit en fritidsgård för vuxna. Särskilt på sommaren har här samlats en flock människor beväpnade med solglasögon, en ”stor stark” och ett paket cigaretter. Ett snabbt ögonkast från Linnégatan upp mot terrassen har ständigt avslöjat stadens mest sorglösa och bekymmersfria grupp göteborgare. Läget och den Villa Villerkullaliknande arkitekturen inbjuder naturligtvis till just detta.

Matupplevelserna har varierat under åren; fokus här har istället varit riktat mot öl per soltimme. Och jag har personligen varit mer intresserad av den lilla anspråkslösa food trucken (kiosklådan, för mindre pretentiösa människor) nedanför vid namn Creperiet. Här hittar du, för övrigt, stans bästa street food.Men det är nu faktiskt också dags att resa blicken mot Linnéterrassens mat. Varför då, undrar vän av ordning. Jo, detta sedan köket sedan några månader tillbaka tagits i besittning av en favoritkock: Ola Carlssons från Magnus och Magnus och Gropen. Ola är känd för sin fina råvarubehandling och sina säsongsbetonade menyer. Så, det är med höga förväntningar jag spatserar in på Linnéterassen 2014.

Första rätten är en klassisk löjromstoast. Kalixlöjrommen poppar till i gommen som bara Kalixlöjrom gör och leker runt friskt med syran från gräddfilen som sig bör.Sedan kalvtartar med trattkantarellemulsion och friterad ostronskivling. En inte bara oerhört vacker rätt utan också modigt ärlig där råvarorna får lysa igenom. Men här skulle jag också vilja ha ett komplement med en riktigt fet majonnäs. En bra råbiff med fett är underskattat.

Sedan kommer paradrätten: hjortinnanlår med rostad jordärtskockspuré, löklameller, picklade jordärtskockor samt lökconsommé. Jordärtskockspurén är så delikat (och här lyser en ren, broderlig tråd till Bhoga igenom), löklamellerna ligger som ett konstverk över tallriken och hjorten. En i alla avseenden lysande rätt.

Köket får höga betyg, men problemet är att Linnéterrassen fortfarande är någon slags Hem till gården-pub/fritidsgård som kommit till liv, alltså i den mening att klientelet runt om oss och utanför på terrassen mer handlar om stor stark, filtar, skoj och bus.

Plus att matsalen är väldigt mörk. Jag tror att ägarna måste hitta en lösning på att göra matsalen mer modern plus separera den något mer från terrassens ölmonster.Då kan Linneaterrassen lyfta till en riktig sommarfavorit. Det är maten värd.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro