ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äntligen!

Björn af Kleen, krogrecensent · 27 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vassa Eggen5I Europas kulturhuvudstäder kring förra sekelskiftet satt intellektuella på kaffehus. Man diskuterade konstens förflackning över kladdiga wienerlängder. Den gamla fina kaffehuskulturen återuppstod i veckan i en ny debutroman – ”Den falske vännen” av Henrik B Nilsson – förlagd till Wien 1910.

Få av mina vänner i kulturbranschen hänger i dag på kaffehus. Stadens stekhus är där-emot mycket populära. Om forntidens kulturkoftor konsumerade kondisbitar för att stilla sina klena nerver, har kött och feta såser ungefär samma dövande effekt på dagens dito. Bearnaise är det nya bakverket, surkål den nya småkakan.

På nyligen om­gjorda stekhuset Vassa Eggen skymtade jag till exempel förra tisdagen såväl Artur Ringart som Andreas Kleerup. Snacka om hög stekhusstämning.Och Vassa Eggen vet hur intellektuella vill ha sina byten serverade. Min saftiga gris, ett exklusivt Ibericosvin för 295 kronor med asgod svålkant, anlände nyuppskuren på skärbräda i sällskap med rustika klyftor vitlök och en helstekt rödlök. Johans lammstek, 245 kronor, skars upp av servitör på en stadig vagn parkerad vid bordet. Den slabbiga slaktbodsromantiken balanserades av en vacker dockservis med koppar­grytor fulla av steksåser och en gjutjärnspanna med snäppet för rinnig potatisgratäng. Elaborerat som en hel societetspicknick.

Det var ursprungligen vetenskapsmannen Raymond Dart, verksam i Sydafrika, som utvecklade den ”jakthypotes” som hävdar att apan blev människa genom att ställa sig på två ben, döda och äta upp andra djur. Som tveksam tribut till Darts teori och människans inre längtan efter färskt kött delade vi en flaska Cabernet Sauvignon, 690 kronor, från Stellenboschområdet i just Sydafrika. Lika sträv som Darts pessimistiska människosyn.

Vassa Eggen har tagit ett primitivt krogkoncept, slopat de typiska hushållspappersrullarna och den butchiga personalen. Tillsatt en ostronbar samt en serie asiatiskt an­strukna förrätter – tonfiskrullen är en lyckad korsning av vårrulle och sushi för 165 kronor. Äntligen ett pålitligt alternativ till Bistro Ruby.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen, krogrecensent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro