ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äntligen lönefredag – så här har du kul hela månaden

Ida Gustafsson · 22 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Hurra! Det är lönefredag! Bilden är ett montage.

Hurra! Det är lönefredag! Bilden är ett montage. Foto: TT/Montage


I helgen bränner lönen på fickan och många verkar resonera att det är lika bra att spendera pengarna innan de försvinner. Men för att kunna ha roligt en hel månad gäller det att planera: "Man får dela upp lönen i fyra lika stora virtuella högar", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige är det många som får lön på samma dag, och när det dessutom sker på en fredag blir det automatiskt extra festligt: 

– I andra länder är det mer utspritt och där blir det inte samma hajp när alla känner ”åh underbart”. Och det är ju inget fel med det, det är ju kul, säger Ingela Gabrielsson. 

Inom detaljhandeln håller många affärer extraöppet i helgen – det är långlördag i många svenska städer. Men enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, finns det ingen statistik på hur detaljhandeln påverkas av lönehelgerna. Men att branschen påverkas är självklart:  

– De vet att vi är i ett läge där vi är beredda på att handla. De har extrapriser som kanske inte alls egentligen inte är ett extrapris om man granskar det närmare, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea till Metro. 

Men problemet för många är att se till att inte alla pengar ryker på en och samma helg. 

► LÄS MER: Här är ekonomernas tips på hur du tjänar snabba cash

– Man måste tänka längre, att det är länge till nästa lön så att man inte hamnar i det läget där man går omkring och skrapar i skåpen efter något att äta. Det är inte roligt, säger Ingela Gabrielsson.

Hennes främsta tips är, inte helt överraskande, att räkningarna ska betalas först och främst, sedan sätta över en summa på sparkontot. Därefter planera inköpen den kommande månaden. Och sen planera in blilligare aktiviteter, som en knytmiddag med vännerna istället för på restaurang. 

– Förr när vi fick pengarna kontant i ett kuvert delade man upp dem i fyra lika stora delar. Man får göra det mentalt, göra virtuella högar så att man vet att man har si och så mycket pengar per vecka, säger Ingela Gabrielsson. 

► LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro