ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

* Äntligen midsommar!” handlar om

metro · 1 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

*

”Äntligen midsommar!” handlar om ett kaotiskt midsommarfirande på en skärsgårdsö.

*

Men blir inte mycket mer än ”Små grodorna” runt midsommarstången.

*

Knappast något nytt, tycker Metros filmrecensent Elin Larsson.

*

Långrecension:

Titel: ”Äntligen midsommar!”Genre: DramakomediBetyg: 2 (två)Det hävdas ibland att det krävs någon utifrån för att verkligen lyckas skildra ”det typiskt svenska”. Som om alla svenskar vore av en och samma sort. Och som om det skulle vara svårare för exempelvis en svensk regissör att skärskåda denna ”svenskhet”. Det är förstås struntprat, och den amerikanske regissören Ian McCrudden och svenska manusförfattaren Erik Hörstadius lyckas följdaktligen inte att tillsammans fördjupa bilden.

I ”Äntligen midsommar!” samlas nio vänner på en skärgårdsö för att fira midsommar. Värden, Emil, har förberett en hemlighet för alla, inklusive flickvännen. En romantisk men våghalsig överraskning som bara Emils amerikanske polare (Luke Perry, hunk-Dylan från gamla ”Beverly Hills 90210”) är invigd i, och ställer sig lätt tveksam inför.

Upplagt för kaos, alltså. Det hade kunna bli intressant, om inte filmen begränsat sig så vansinnigt. Det är ”Små grodorna” och folkdräkter runt midsommarstången. Mesiga svenska män som antingen har svårt att hantera känslor, sprit eller homosexualitet. Den frigjorda, nyckfulla svenska kvinnan. Ja, och förstås, den svenska egenheten att titt som tätt visa sig naken. Vad hjälper en stundvis träffsäker dialog, Timo Räsäinens musik och snygga förtexter, när man redan sett allt det andra förr?EL

Med en mening (120): Misslyckat skärskådande av ”svenskheten” i denna midsommarnattskomedi, som lovar mer än den levererar.

Tillägg (200): Det finns något djupt tragiskt bakom den fysiska humorn hos Olle Sarri. Det gör att jag förlåter det tillfälliga överspelet här och verkligen ser fram emot hans huvudroll i kommande ”Apan” istället.

Kortrecension:

Titel: ”Surrogates”Genre: ThrillerBetyg: 2 (två)

”Terminator”-inspirerad, hyggligt spännande film där människor lever genom sina ”surrogates”, förskönade robotversioner av dem själva. Bruce Willis FBI-snut hamnar i en mordgåta som väcker filosofiska frågor.

EL

Titel: ”Jag älskade honom”Genre: Drama Betyg: 3 (tre)Ung kvinna har dumpats av sin make. Hon söker upp sin svärfar (Daniel Auteuil) som berättar om sitt livs hemliga, kärlek. Välspelad och bitvis engagerande Anna Gavalda-filmatisering men betygs-3:an svajar.C-G KTitel: ”Fräls oss ifrån ondo”Genre: DramathrillerBetyg: 2 (två)Dödsolycka får dansk byhåla att koka över. Ole Bornedal skildrar främlingsfientlighet med hollywoodsk dramaturgi men sänker sin, i början laddade, film med en överlast av klichéer i den svulstiga finalakten. C-G K

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro