ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äntligen, nu kommer jobben

Oscar Nelson · 31 Aug 2011
Uppdaterad 31 Aug 2011
På Arbetsförmedlingen i Malmö har man erbjudit sommarjobb på förmedlingen till utrikes födda svenskar och svenska ungdomar med invandrarbakgrund. Sara Husein, 23, (mitten) tycker att det är kul att jobba.

På Arbetsförmedlingen i Malmö har man erbjudit sommarjobb på förmedlingen till utrikes födda svenskar och svenska ungdomar med invandrarbakgrund. Sara Husein, 23, (mitten) tycker att det är kul att jobba. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Fler utrikesfödda får jobb. Forskare: Beror på uppgången i ekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt nationalekonomen Jan Ekberg beror ökningen främst på konjunkturuppgången som inleddes 2010. En uppgång som har fortsatt ända fram tills för en tid sedan då regeringen började varna för en inbromsning i ekonomin. – Det har varit positivt för samhället eftersom det blir lättare att finansiera välfärden, säger Jan Ekberg. Men fortfarande är det utrikesfödda svenskar som har det svårast på ta sig in på arbetsmarknaden. Även människor med invandrarbakgrund och ungdomar får räknas in i den kategorin, enligt Jan Ekberg. – Det beror ofta på att man har haft en kortare period på arbetsmarknaden. På Arbetsförmedlingen i Malmö försöker man råda bot på det genom att ge ungdomar med invandrarbakgrund sommarjobb på förmedlingen. Sara Husein, 23, kommer från Malmö men är född i Libanon. Hon har varit arbetslös sedan hon tog sin examen i juni. – När man har tagit sin examen vill man ju komma ut i arbetslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Oscar Nelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro