ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äntligen! Svensk teknik gör flygplansmaten god

Olle Agebro · 5 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
En av mänsklighetens största gåtor kan vara löst. Ett svenskt företag har klurat ut hur man får flygplansmaten att smaka gott – eller åtminstone godare.

En av mänsklighetens största gåtor kan vara löst. Ett svenskt företag har klurat ut hur man får flygplansmaten att smaka gott – eller åtminstone godare. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En svensk innovation ska lyckas med det omöjliga: att få flygplansmaten att smaka gott.

Lufthansas jätteplan A 380 blir det första flygplanet med luftfuktningssystemet Cair. – Vi människor vistas egentligen aldrig på en torrare plats än den i ett flygplan. I första klass kan luftfuktigheten vara så låg som 5 procent, i jämförelse med jordens torraste öknar där luftfuktigheten ligger kring 10 procent, säger Ulf R. Liljenberg, marknadschef på CTT som nyligen lanserade Cair, en luftfuktare för flygplan.

– Med vår teknik höjer vi luftfuktigheten till 25 procent, förutom att man sover bättre och mår bättre i största allmänhet så påverkar luftfuktigheten hur maten smakar. Gommen behöver fukt för att smaklökarna ska kunna uppfatta smak.

Lufthansa har tagit fasta på CTT-systemets möjligheter och utvecklar nu nya flygplansmenyer anpassade till den ökade luftfuktigheten och hur våra sinnen reagerar på den.– Den högre luftfuktigheten skärper våra sinnen vilket betyder att vi inte behöver krydda och salta vår mat lika mycket. Numera kan vi också servera viner med andra syra- och tannin-nivåer, det breddar vårt utbud av vin ombord och innebär att vi lättare kan finjustera rätterna och framhäva smaknyanserna, säger doktor Ingo Buelow på Lufthansa.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro