ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anton, 18, mobbades i skolan – nu föreläser han om Tourettes syndrom

Aron Andersson · 29 Nov 2015
Uppdaterad 29 Nov 2015
Anton Håkansson, 18, har Tourettes syndrom och mobbades hela högstadiet för sina tics.

Anton Håkansson, 18, har Tourettes syndrom och mobbades hela högstadiet för sina tics. Foto: Privat


Under hela högstadiet mobbades Anton för sina tics. Han kallades ticsmongo” och ”CP”, klasskamraterna filmade honom på bussen och slog vad om hans nästa tics. Nu föreläser han om Tourettes syndrom.

klar

Artikellänk är kopierad

När mobbningen var som värst, i åttonde klass på gymnasiet, försökte Anton Håkansson, 18, från Sundsvall, ta livet av sig. Han planerade att hoppa från en bro i Alnö.

– Jag satte mig på en buss. Jag hade ringt en kompis och berättat vilken dålig dag jag haft och sagt att jag hoppades vi alltid skulle vara vänner. Men han ringde upp mig igen när jag satt på bussen. När jag förklarade vad jag höll på att göra stoppade han mig, säger Anton till Metro.

►LÄS MER: Debatt: Sparka rektorer som inte stoppar mobbning

Då hade mobbningen pågått länge. Lärarna hade satt stopp för de fysiska påhoppen, då andra elever slog honom för varje tics. Men den psykiska misshandeln fortsatte. Han kallades ”ticsmongo” och ”CP”. Elever filmade honom på bussen och skickade runt videoklippen. De satsade pengar på vilka tics som skulle komma härnäst.

– Jag kände just då som att jag var helt ensam i världen, att jag inte hade någon på min sida. I efterhand ser jag att jag hade min mamma och pappa, men jag stängde in mig för att skydda mig från mobbning och omvärlden. Att jag hade Tourette kunde jag inte acceptera, så jag stängde in mig och lät ingen komma åt mig, säger Anton.

Sundsvalls tidning skrev först om Anton, som fick sina första tics redan i åttaårsåldern, kraftiga harklingar som höll i sig efter en förkylning. Men det dröjde till elvaårsåldern då familjen sökte hjälp hos BUP, barn- och ungdomspsykiatrin innan han kunde få sin diagnos. Samtidigt som han började med kognitiv beteendeterapi började han också mobbas i skolan.

►LÄS MER: Femåring fick byta förskola efter mobbning – då fick Lennart nog

Mot slutet av högstadiet började han lära sig kontrollera sina tics, och när han bytte skola i gymnasiet upphörde mobbningen helt. Han går nu sista året och i somras bestämde han sig för att gå ut med sin diagnos.

– Jag var less på att gömma mig, för Tourette är en väldigt stor del av mig. Därför började komma ut till de jag känner mig trygg med, min klass, mina släktingar och så vidare.

Han startade Facebook-sidan: ”Att ha Tourettes syndrom” och har hittills föreläst för sin klass och ettorna på skolan om att leva med Tourette.

– Jag brukar säga att Tourette är som att ha en person som går bakom dig och petar dig med en pinne i ryggen och säger ditt namn var tredje sekund och nyper dig i armen. Du skulle bli vansinnig till slut och göra allt för att sparka ner personen och slå ner honom. Men Tourette kommer alltid att resa sig upp och springa efter dig. Därför har jag valt att acceptera att han alltid kommer peta mig i ryggen, och istället gå hand i hand med honom.

►LÄS MER: Rickard Söderberg: Till dig som blir mobbad – du är en superhjälte

Han skulle gärna föreläsa för de personer som mobbade honom under högstadiet. Och till alla som befinner sig i en liknande situation som han själv gjorde har han ett råd.

– Försök välja vilka du ska stänga ute, inte bygga en vägg som jag gjorde. Så längde du har föräldrar som försöker så ska du öppna upp dig mot dem och låta dem hjälpa, för det är jag ganska säker på att de kan.

►LÄS MER: Pelle, 41, tröttande på mobbningen – satte upp skylt vid barnens skola

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro