ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anton, 27, har sålt sex i tio år: Har ingen kontroll över mig själv längre”

Karolina Skoglund · 11 Feb 2015
Uppdaterad 11 Feb 2015

Efter att ha blivit mobbad under hela grundskolan såg Anton sin chans. Om han bara hade rätt kläder skulle han bli omtyckt. Det var början på ett liv fullt av övergrepp, socialt utanförskap och skam.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är arrangerad med en statist som inte har någonting med texten att göra.
Bilden är arrangerad med en statist som inte har någonting med texten att göra.

I måndags skrev Metro om 18-årige Alex, som säljer sex till äldre kvinnor för att det är ”kul, skönt och genererar pengar”. Hans berättelse berörde Anton, 27, som kommer ifrån en mellanstor, svensk stad. Han började prostituera sig ungefär i Alex ålder – men har under åren sett baksidorna.

– Man känner sig som en dammtuss, utstött och uttittad av allmänheten. Jag har ingen kontroll över mig själv längre, säger Anton, som i dag försörjer sig helt och hållet på att sälja sin kropp.

Hans första riktiga kund hade han när han var 17 år gammal. I dag har han runt tio kunder i veckan, alla äldre män. Men egentligen började allting mycket, mycket tidigare.

Anton berättar att han var sex år gammal när hans pappa för första gången slog honom. Under uppväxten blev han även utnyttjad sexuellt.

– Konsekvenserna blev att jag höll mig undan. Som om att jag levde i ett eget litet samhälle. Du vet en sådan där kula med snö i? Det var min värld.

Men den egna lilla världen var ingenting som uppskattades i skolan. Mellan ettan och sexan var den ett rent helvete för Anton, som varje dag mobbades och stöttes ut. Till slut hamnade han på ett ungdomshem.

– När jag sedan började på gymnasiet hade jag en ny chans att slippa mobbningen, det gällde bara att passa in. Men den skola jag började i var en snobbskola. Och det var egentligen så allt började.

Hur då menar du?

– För att passa in behövde jag fina kläder. Det var knappast något mina föräldrar kunde ge mig. Till slut insåg jag hur jag snabbt kunde fixa pengar. Jag hade inget val. Det var det enda sättet för mig att inte bli mobbad.

Anton sökte aktivt kontakt med äldre män på sajter som Bodycontact, i QX:s chatt och på sajten knulla.se. Till slut fick han kontakt med en äldre man som erbjöd honom flera tusen kronor om han ställde upp på hans önskemål.

– Jag kommer alltid att minnas första gången. Det tog fyra veckor innan jag ens kunde ta beslutet att träffa den här mannen. När jag väl gjorde det visade det sig att han hade köpt skor i min storlek till mig, som han ville att jag skulle trampa på honom med.

Men det slutade inte där.

– Han ville bli dominerad. Det var jag med på. Men när vi var klara med det satte han handbojor på mig och gjorde precis tvärtom.

Av de män han träffat sedan 17 års ålder har runt en fjärdedel varit trevliga, säger Anton.

– Jag har blivit hästpiskad, inlåst i en garderob och har fastnat i en ladugård. Folk skulle knappt tro mig om jag berättar allt jag utsatts för. 

Anton säger att hans tuffa barndom i kombination av prostitutionen placerat honom utanför samhället. Hur mycket han än vill ha ett jobb lyckas han inte få något. Framtiden ser han inte särskilt ljust på.

– Jag fortsätter med det här så länge jag inte har ett jobb. Det går inte annars. Men vad jag verkligen vill framhålla är att det här aldrig är frivilligt. Inte en chans. Inte för någon. Jag skulle göra vad som helst för ett vanligt liv.

Niklas Eriksson är socionom och arbetar med projektet Sex mot ersättning på RFSLRådgivningen i Skåne. Han menar att den stora risken, utöver exempelvis en ökad risk för HIV, är att man upplever en ökad marginalisering i samhället när man säljer sex.

– Man håller på med något som man inte talar med andra om. Man känner sig ensam och isolerad, och blir man utsatt för övergrepp kanske man inte vågar anmäla det. Man tror inte att man ska bli tagen på allvar eftersom man är det perfekta brottsoffret.

Niklas erfarenhet är att de allra flesta inte helt och hållet livnärar sig på prostitution, utan mer har det som en engångsutgift eller extrainkomst. Inte heller ser han att särskilt många prostituerar sig under en lång tid, utan snarare under en viss tuff period i livet.

– Det är pengar som är drivkraften, men det är ofta pengar till någonting. Varför man just väljer att sälja sex är svårt att säga. Ett problem är att vi vill ha en starkt förenklad bild. För det finns inget enkelt svar.

Anton heter egentligen någonting annat. 

LÄS MER
Alex, 18, säljer sex till äldre kvinnor: ”Många vill ha ungdomar”
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro