ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Antwerpen är som att leva mellan sidorna på ett livstilsmagasin

Carl Reinholdtzon Belfrage · 27 Nov 2016
Uppdaterad 28 Nov 2016
Caffenation är en del av kaffescenen – som Metros skribent beskriver som nummer ett i världen.

Caffenation är en del av kaffescenen – som Metros skribent beskriver som nummer ett i världen. Foto: Carl Reinholdtzon Belfrage


En kaffescen i världsklass, lunch i en storslagen kyrka och en stad som andas arkitektur och design. Metros skribent Carl Reinholdtzon Belfrage gör ett nedslag i Belgiens egen diamant: Antwerpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Belgien gör det inte lätt för sig. Terror­nästen, pedofiler och EU-byråkrati. Sökord väldigt få använder när de ska planera sin familje­semester eller romantiska weekend. Det är nästan som att man får intrycket av att belgarna gör det medvetet. Som för att få behålla sitt land och sina skatter för sig själva.

För skatter finns det i Belgien och, ursäkta vitsen, diamanten är Antwerpen (Antwerpen är central stad för den europeiska handeln av diamanter). Men det är inte den gnistrande ädelstenen jag tänker på när jag tänker på Antwerpen, nej, jag tänker på blomstrande kultur med stilbildande elitmode, högklassiga råvarurestauranger, riktiga naturvinbarer, lätt­rostade terroir-kaféer, ledande konst- och designcentra och bubblande subkulturer. Och då har jag inte ens nämnt det som slår dig i ansiktet när du omedelbart stiger av tåget från Bryssels flygplats – den storslagna arkitekturen. Hela Antwerpen är ett arkitekturmuseum som kommit till liv med vener och artärer av art deco och funkis, kött av antikviteter och gallerier, lungor av designritade parker och ett stort huvud av kyrkor och katedraler. Och inne i denna levande organism hittar vi mina typer av diamanter:

Jag tar en taxi från centralen direkt till mitt favorithotell Hotel Julien, ett svalt, minimalistiskt och i minsta detalj utmejslat designhotell. Du hittar inga försök till futuristiska toaletter, rymd-installationer med ljussablar i taken eller stjärnhimlar på väggarna. Nej, från receptionen via salar och barer till ditt rum omsluts du endast av klassisk god smak kanon-godkänd från landets kultur­ministerium. Lägg därtill utmärkt service. Läget är också idealiskt mitt i stadens myller och med detta utgångsläget kan du i denna mindre europeiska stad nästan gå överallt. Så, när du har slukats av Joseph Licciardi-badkar, spolats av Philippe Starck-duschhuvuden och smörjt in dig med Aesop-olja, så är det dags att fylla din kropp med Antwerpens delikatesser.

►LÄS MER: Reseexperten: Hit ska du åka för de bästa matupplevelserna

Och ledordet här är avantgarde. Men låt inte detta skrämma dig, även om du med all säkerhet kommer att utsättas för i din värld annorlunda saker. Kaffet, till exempel. Antwerpens kaffescen är nummer ett just nu (det där med nummer ett får ni lära er att stå ut med, jag tjatar gärna med det vad gäller Antwerpen). Kaféer som Normo och Caffènation är ledande och serverar lättrostat terroirkaffe på ett hantverksmässigt sätt. De besöker sina gårdar i Afrika och Sydamerika, ser bönorna växa upp, rostar dem själva och serverar det sedan på ett sätt som inte ens den hipsterironiserande serien ”Portlandia” skulle komma på.

Lunch intar jag i en kyrka. En stor jävla kyrka. Kanske den mest storslagna restaurangmiljön jag bevistat. Jag pratar om The Jane. Googla den restaurangen för interiörsbilder så förstår ni vad jag menar. Här äter ett klientel som får Stureplan att framstå som en skolmatsal i mellansverige 1971.

Guldbepansrade hemmafruar blandas med AmEx-försedda affärsmän och äter den välpreparerade avsmakningsmenyn från Sergio Herman & Nick Bril. Kanske något för välpreparerad för min del, om jag ska vara ärlig. Vissa gåsleverrätter är så minutiöst behandlade att det blir barnmat. Men utmärkt för äldre bankdirektörer med falnande garnityr. The Jane har två stjärnor.

►LÄS MER: Nordens gastronomiska huvudstad

Middagar rekommenderar jag på Dries Van Notens favoriter Dome, Veranda och Gist. Julien Burlat, kock och ägare av Dome, är besatt av råvaror och jagar den aktuella säsongens bästa råvaror och tillagar enkelt och genialt utan knussel. Och rätterna serveras i en klassisk och vacker miljö. Dome har en stjärna i Michelin.

Gist är en modernare restaurang skapad av det gastronomiska geniet Giggli Bulli. Han kallar sig filosof, fotograf och konstnär och har följaktligen Antwerpens största ego, men levererar vad jag anser vara det mest intressanta just ju. Han låter sig inte begränsas av ”närodlat” eller andra modeord utan låter dig ta del av hans favoritslaktare från San Sebastian eller utmärkta sjöborrar skeppade från Färöarna. En fullständigt förstklassig matupplevelse.

Rundar av gör man på Veranda, en hypermodern vinbar med bra kök beläget i de ruffa hamn- och industrikvarteren. Veranda är motsvarigheten till de först­klassiga kaffeställen men då för naturvinsälskare. Här serveras små hantverksmässiga viner från den nya generationens småskaliga vinbönder – njut av Organic Anarchy, Pierre Overnoy och Xavier Caillard. Eller världens bästa lambic och suröl. Men se upp, det finns inga stränga öllagar i Belgien, här brygger de lite som de vill.

En öl kan innehålla allt från 3 till 9 procent. Så bli inte förvånad om du redan efter två öl blir kåt och sinnesslö.

Ja, det är inte svårt att ha roligt i Antwerpen. Om man nu gillar avantgarde. För det är exakt vad Antwerpen är.

Och tycker man det låter elitistiskt ska man fortsätta prenumerera på Vingresor, men känner du att du vill uppleva hur det skulle vara att födas mellan sidorna på ett livstilsmagasin är det Antwerpen du bör ta del av.

Carl Reinholdtzon Belfrage på restaurangen The Jane, som ligger inuti en stor kyrka och har två stjärnor i Michelinguiden.
Carl Reinholdtzon Belfrage på restaurangen The Jane, som ligger inuti en stor kyrka och har två stjärnor i Michelinguiden.
klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro