ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Använd inte toaletter och duschar”

TT · 21 Aug 2014
Uppdaterad 21 Aug 2014

Foto: TT


Läget har stabiliserats i Halland och SMHI:s klass 3-varning kan komma att sänkas. I Väse utanför Karlstad uppmanas boende att inte använda varken toaletter eller duschar.

klar

Artikellänk är kopierad

– Flödena börjar dra sig undan och jag tror att kulmen har nåtts, säger Karin Dyrestam, hydrolog på SMHI.

Men det finns risk för mer regn och räddningstjänsten arbetar med att förstärka vallar och barriärer.

I Getinge är spåren efter översvämningen fortfarande påtagliga. På ett ställe står en bil halvt under vatten, lite längre bort har försäkringsbolagen börjat gå husesyn hos drabbade.

Ann-Margret Nilsson har med hjälp av en släkting börjat gå igenom förödelsen i lägenheten, som ligger i en enplanslänga inte långt från Suseån. Lukten av fukt är påtaglig. Golvet är blött och smutsigt.

– Jag vet knappt var vi ska börja. Det är nog jättemycket som bara får slängas, säger hon uppgivet.

Klockan var fyra på morgonen när de boende häromdagen väcktes av att vattnet började strömma in.

– Det är katastrof, berättar Ann-Margret Nilsson.

– Försäkringsbolaget har varit här och nu ska en firma komma för att renovera. Men de kommer ju att få slita ut precis allt. Och var jag ska bo under de här månaderna har jag ingen aning om.

Alla boende i Väse, öster om Karlstad, uppmanas att inte använda toaletter och duschar. Vattnet hinner inte undan så det finns risk för att vattnet kan tränga tillbaka in i fastigheterna, varnar teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad kommun.

Avloppsledningarna i Väse är just nu överbelastade på grund av det kraftiga regnet.

Ett 30-tal hus i Väse, främst norr om Storgatan, är just nu översvämmade. Räddningstjänsten är där för att pumpa undan vatten ur dagvattenbrunnar och ur källare.

Uppmaningen att inte spola eller duscha gäller hela Väse och inte bara de översvämmade husen eftersom alla fastigheter är kopplade till samma avloppsledningar.

"Vi måste se att vattnet sjunker undan i ledningarna så att vi kan ta emot mer vatten", säger Stefan Björkman på teknik- och fastighetsförvaltningen i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro