ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apan äger inte rättigheterna till sin selfie

David Ohlsson · 12 Sep 2017
Uppdaterad 12 Sep 2017
Apan snodde den brittiska fotografen David Slaters kamera i en djungel 2011 och lyckades ta en egen selfie.

Apan snodde den brittiska fotografen David Slaters kamera i en djungel 2011 och lyckades ta en egen selfie. Foto: PIC BY A WILD MONKEY / DAVID SLATER / CATERS NEWS


Kommer du ihåg diskussionen 2014 om vem som äger rätten till en ap-selfie – apan eller personen som äger kameran? Nu har domen kommit.

klar

Artikellänk är kopierad

I Indonesien 2011 plockade en apa upp den brittiska fotografen David Slaters kamera och tog en selfie. Bilden fick stor spridning på internet och lades upp på bland annat Wikimedia Commons. David Slater bad flera gånger att bilden skulle tas bort – men det skedde aldrig.

Det rådde nämligen delade meningar om det var apan eller kamerans ägare som ägde rättigheterna till bilden.

Nu har britten vunnit den två år långa striden om rättigheterna för selfien mot en djurrättsgrupp, det skriver BBC News.

Amerikanska domare i San Fransisco har sagt att upphovsrätten inte kan tillämpas på apan, medan djurrättsorganisationen PETA säger att apan borde gynnas på något sätt. Men det ansåg inte domarna.

I ett gemensamt uttalande från David Slater och organisationen PETA har de båda kommit överens att David Slater ska donera 25 procent av intäkterna från försäljningen till välgörenhetsorganisationer som arbetar för att skydda Narutos miljö.

Domarna som dömde till fotografens fördel säger att fallet har väckt frågor om att utöka rättigheter för icke mänskliga djur också.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro