ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apor lär sig räkna med jordnötter

Metro.se · 16 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Elsa Adessi lät testa sina apors matematikkunskaper, de visade sig vara förvånansvärt smarta.  

Elsa Adessi lät testa sina apors matematikkunskaper, de visade sig vara förvånansvärt smarta.   Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det krävs en smart apa för att bemästra matematik. Elsa Adessi, från institutet för kognitivvetenskap och teknologi i Rom, testade huruvida hennes Capuchinapor kunde förstå värdet av ”ap-pengar”, för att sedan använda dem i inköp av största möjliga mängd jordnötter.

Testet visade att aporna är förvånansvärt smarta, skriver NewScientists webbupplaga. En förstod sig till och med på multiplikation.Till att börja med lärde sig samtliga tio apor att ett blått föremål skulle ge dem en styck jordnöt medan den gula skulle ge dem tre, och att det därmed skulle löna sig att välja den gula. Det helablev dock svårare när de blev tillfrågade att välja mellan en gul och upp till fem blå. Två apor gick då på kvantitet och valde alltid det högsta antalet ”ap-pengar”. Fyra stycken föredrog ständigt de gula, oavsett hur många blå de blev erbjudna. Fyra apor av att maximera vinsten. Dessa apor kunde klura ut att fyra blå föremål gav dem mer än en gul, medan två blå var av mindre värde.

Det som är unikt med Adessis undersökning är aporna inte enbart gjorde val efter kvanitet, utan även visade att de var kapabla att koppla ihop symbol med värde.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro