ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apor överlevde ebola

Johan Nilsson/TT · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

I ett banbrytande djurförsök har forskare lyckats bota samtliga apor som smittades med ebola. Till och med när behandlingen sattes in så sent som fem dagar efter infektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aporna utvecklade tydliga symtom — som blödningar, utslag och förhöjda levervärden — men dessa gick snart tillbaka och alla 18 apor överlevde. Det var rhesusapor av den här typen som ingick i experimentet.
Aporna utvecklade tydliga symtom — som blödningar, utslag och förhöjda levervärden — men dessa gick snart tillbaka och alla 18 apor överlevde. Det var rhesusapor av den här typen som ingick i experimentet.Foto: TT

Den experimentella ebolamedicinen ZMapp blev berömd när två amerikanska hjälparbetare som hade smittats av ebola fick läkemedlet och överlevde.

Sedan dess har ytterligare åtminstone fem andra fått samma behandling, varav två har dött.

Eftersom dödligheten av den ebola som cirkulerar i Västafrika är drygt 50 procent är det omöjligt att säga vilken roll ZMapp spelade i de båda hjälparbetarnas tillfrisknande.

Alla överlevde

ZMapp, som består av en blandning av olika antikroppar, hade bara testats på apor tidigare. Dessa försök var visserligen lovande, men inte helt övertygande.

Forskarna har nu genomfört försök på 18 rhesusapor, nu med en optimerad blandning av tre olika antikroppar.

Djuren delades in i tre grupper där behandlingen sattes in tre, fyra eller fem dagar efter infektion med ebolavirus.

Aporna utvecklade tydliga symtom — som blödningar, utslag och förhöjda levervärden — men dessa gick snart tillbaka och alla 18 apor överlevde.

Olika varianter

Forskarna, som presenterar sina resultat i Nature, kunde dock inte få tag på den ebolavariant som för tillfället cirkulerar i Västafrika. Men efter att ha genomfört försök i cellkulturer tror forskarna att blandningen är effektiv även mot denna virusvariant.

Om ZMapp får någon betydelse i den epidemi som hittills skördat över 1 500 människors liv är dock mer tveksamt. Tillverkningen av antikropparna, som sker med hjälp av tobaksplantor, är komplicerad. Dessutom behövs större studier för att säkerställa dess effektivitet och, inte minst, säkerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nilsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro