ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apoteken blöder – ett av tio kan stängas till 2016

Anneli Sandberg · 18 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013
Apoteken blöder – ett av tio kan stängas till 2016 Kedjan Doc Morris redovisar störst förlust av alla apotek i senaste årsredovisningen.

Apoteken blöder – ett av tio kan stängas till 2016 Kedjan Doc Morris redovisar störst förlust av alla apotek i senaste årsredovisningen. Foto: Gustav Gräll


På fyra år har Sverige fått över 300 nya apotek. Men många går med stor ekonomisk förlust. Före 2016 kommer tio procent att stänga enligt en brittisk rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

För knappt fyra år sedan förlorade Apoteket AB sitt metropol och Sverige fick över 300 apotek. 

Men det råder inga strålande tider i den hårda konkurrensen. Enligt en undersökning som tidningen Market gjort går ett av tre bolag med förlust. 

Tidningen har granskat de 187 aktiebolag som bedriver apotekshandel och 55 av dessa redovisar röda siffror. Allra mest blöder kedjan Doc Morris. 

– Det beror på flera saker. Det handlar till stor del om omstruktureringskostnader. Andra biten är att det är stor konkurrens och en tuff marknad. Och den tredje delen är att vi har öppnat egna apotek, inte tagit över andra och det tar längre tid. 2012 är betydligt bättre. Fortfarande minus men helt i linje med vår plan,  säger Fredrik Ljungström, försäljnings- och marknadsdirektör på Doc Morris.

Enligt en brittisk rapport, ”The Future of Community Pharmacy”, som publicerades i oktober, så förutspås tio procent av de svenska apoteken att stänga före 2016. 

Detta vill Johan Waller, vd på Sveriges apoteksförening, inte spekulera i men han håller med om att det är tufft, framför allt för små apotek. 

– Det är ingen hemlighet att det är riktigt tuffa tider för apoteken. Det är för att marginalerna är låga och styrda av myndigheterna. Jag tror vi kommer att få se fler nedläggningar och konkurser men det blir ingen massapoteksdöd, säger han. 

Johan Waller menar att det finns ett behov av fler apotek i Sverige. 

Innan omregleringen så gick det ett apotek på 10 000 invånare i Sverige. I dag är vi 7 500 stycken på ett apotek.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro