ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apoteket börjar att sälja klamydyiatest

TT · 10 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Apoteket börjar nu sälja ett självtest för klamydia. Provet tas i hemmiljö och skickas därefter in till laboratorium för analys.

Den som är smittad får inom fem dagar besked om att söka vård och en remiss att ta med sig till doktorn. Beskedet skickas också till den lokala smittskyddsenheten.

Klamydia, som är en bakterieinfektion, har ökat kraftigt de senaste åren och kan leda till allvarliga underlivsinfektioner och sterilitet om den inte behandlas i tid. Risken att bli smittad i Sverige har aldrig varit så hög som nu, och antalet upptäckta fall har ökat kraftigt de senaste tio åren - förra året upptäcktes 47 100 smittade jämfört med 13 900 personer 1997. Tre fjärdedelar av de smittade 2007 var mellan 15 och 24 år. Apoteket vill nu öka tillgängligheten till klamydiatest. - Vårt provtagningspaket är främst till för dem som annars inte skulle testa sig. Vi vet att det finns människor som av olika skäl drar sig för att söka läkare eller gå till en mottagning. Detta är vanligast bland unga vuxna som är för gamla för ungdomsmottagningar och som ännu inte har fast kontakt med sjukvården, säger Katarina Liljedahl, egenvårdsspecialist på Apoteket. Den som är smittad lyder under Smittskyddslagen och är skyldig att söka vård. Den som inte är smittad men ändå har besvär bör söka läkare, eftersom besvären kan bero på en annan sjukdom än klamydia. Testet finns i en version för kvinnor och en för män. Kvinnor tar prov i slidan med en bomullspinne och männen tar prov på de första centilitrarna urin. Alla proverna skickas i förslutna, säkra hylsor. Analyserna görs på ett ackrediterat laboratorium som redan idag gör samma typ av klamydiaanalys åt sjukvården.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro