ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

App-baserat taxibolag stoppar resor efter mord

Filip Joelsson · 26 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
Kinesiska DiDi, världens största app-baserade taxibolag, fryser verksamheten efter upprepade mord.

Kinesiska DiDi, världens största app-baserade taxibolag, fryser verksamheten efter upprepade mord. Foto: IBL


Världens största app-baserade taxibolag, kinesiska Didi Chuxing, har stoppat appens samåkningsfunktion efter att en chaufför misstänks ha våldtagit och mördat en kvinnlig passagerare.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinas motsvarighet till amerikanska Uber, Didi Chuxing, har tillfälligt stoppat alla resor med appens samåkningsfunktion efter att en kvinnlig passagerare misstänks ha våldtagits och mördats av en av bolagets chaufförer, rapporterar BBC.

Händelsen ska ha inträffat i staden Wenzhou i östra Kina. En 20-årig kvinna klev vid 13-tiden i fredags, lokal tid, in i en av Didis bilar. En timme senare kontaktade hon en vän via sms där hon vädjade om hjälp, men sen bröts kontakten.

Kvinnan hittades senare död, och på lördagen greps den 27-årige chauffören, som i förhör erkänt att han våldtagit och mördat kvinnan, uppger kinesisk polis, enligt BBC.

En liknande händelse inträffade i staden Zhengzhou för ett par månader sedan, då en 21-årig flygvärdinna dog efter att ha använt taxitjänsten.

I helgen valde företaget att tillfälligt stoppa alla resor med samåkningstjänsten ”Hitch” – ett resalternativ som parar ihop resenärer med uppkopplade chaufförer som är på väg åt samma håll – efter påtryckningar av Kinas transportmyndighet, som krävt att företaget tar till kraftiga åtgärder för att garantera resenärernas säkerhet.

Didi Chuxing räknas som världens största app-baserade taxitjänst. 2016 köpte företaget upp Ubers verksamhet i Kina, och över en miljard resor har genomförts via appen de senaste tre åren, enligt BBC.

Efter morden har företaget meddelat att de sparkat både vd och vice vd från Hitch, och att de nu ska se över hur tjänsten ska kunna användas i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro