ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Appar kan rädda dig från envisa telesäljare

Moa Kärnstrand · 9 Okt 2012
Uppdaterad 9 Okt 2012

Med en app kan det gå att slippa telefonsäljarna – och hjälpa andra som utsätts för de otillåtna samtalen. Telefon-ägarnas egna register växer hela tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Appar kan rädda dig från envisa telesäljare 
  Alan Mamedi är vd för företaget som gör appen Truecaller. Den varnar användarna för alla sorters säljsamtal.
Appar kan rädda dig från envisa telesäljare Alan Mamedi är vd för företaget som gör appen Truecaller. Den varnar användarna för alla sorters säljsamtal.

Applikationer till smartphonen, där användargenererade register gör att du kan blockera eller slippa samtal från kända telefonförsäljarnummer, kan vara lösningen om du av misstag signat upp dina uppgifter på internet. Metro har i flera artiklar skrivit om just detta problem.

Varningsinfo är en sådan app, som specialiserat sig på så kallade blufföretag eller telefonförsäljare som fått många klagomål på sig. Appen Truecaller, däremot, kan varna användaren för alla sorters säljarsamtal.

– När våra användare får ett samtal från en säljare kan de enkelt markera det som oönskat, säger Alan Mamedi, vd för företaget med användare över hela världen.

Markeringen hamnar då i en databas som appens nära sex miljoner användare gemensamt bygger. När ett nummer blivit blockat ett visst antal gånger under en viss tid hamnar det på appens block-lista.

– Har du en androidtelefon kan Truecaller automatiskt blocka de nummer som vi har markerade som oönskade. Du behöver inte ens märka att de ringt. 

På en Iphone finns i dag tekniska begränsningar som gör att det inte kan fungera på samma sätt, men för Iphonen skapar appen en kontakt i telefonboken med de 400 mest blockerade numren hos Truecaller och på så vis kan du se när det är ett blockat nummer som ringer.

Tyvärr kan apparna inte helt hindra telefonförsäljarna från att ringa.

– Men i och med att vi är globala kan vi ha nummer i registret redan innan de kommer till Sverige. De brukar komma till grannländerna först, säger Alan Mamedi.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro