ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apple-användare uppmanas byta lösenord efter hackerattack

Clarence Frenker · 28 Maj 2014
Uppdaterad 28 Maj 2014

Användare av Iphones och Ipads världen över har fått sina telefoner kapade och pressats på pengar för att få dem upplåsta igen. Nu sprider sig attackerna och Apple-användare manas att byta sina lösenord.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Ett stort antal Iphone- och Ipadanvändare världen över har fått sina enheter kapade och därefter pressats på pengar av cyberbrottslingen ”Oleg Pliss”, rapporterar engelska Metro.

Det började i Autralien och Nya Zeeland men sent i går, tisdag, började det också florera inlägg på Apples supportforum om att användare i Storbritannien och USA drabbats.

Attackerna går ut på att användarens kontouppgifter till Icloud kapas via exempelvis phishingmail och att hackarna sedan kan aktivera funktionen ”Hitta min Iphone”.

En användare i England skriver att denne vaknat upp mitt i natten av att samtliga Apple-enheter blinkat som ett brandlarm.

Hackarna ska vid varje tillfälle ha krävt 55 pund, närmare 650 kronor, av den drabbade för att låsa upp telefonen igen.

Nyligen har även användare i Sverige drabbats av Apple-bedrägerierna.

I ett mail uppges att användarens Apple-konto ha använts för köp av ett spel utomlands och man uppmanas samtidigt att klicka på en länk om man inte själv gjort köpet.

IT-experter varnar nu för bedrägerierna och manar samtidigt till att byta sina lösenord.

Apple har ännu inte kommenterat attackerna, enligt engelska Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro